2013. január 22., kedd

Vilagorokseges Sri Lanka no. 1

Na, ma dupla blogbejegyzes lesz, az elozot mar megirtam tegnapelott, csak technikai problemak miatt nem tudtam feltenni. A legtobb helyen csak wifi van, es az eleg bizonytalan neha, de most a manager megengedte, hogy az irodajabol irhassak, vegre billentyuzeten. Az elozo bejegyzest ugy ertekeljetek, hogy a telefonomon irtam tobb oran keresztul! :-)

A tegnapi napot meg Kandyban toltottuk, hogy a topart utan a varos egyeb reszeit is felfedezzuk. A reggelt az UNESCO vilagorokseg Fog Templomban kezdtuk. A soforunknek koszonhetoen a legjobbkor erkeztunk, ugyanis eppen "mise" volt, azaz a helyiek mindenfele virag es egyeb felajanlasokkal erkeztek, es hosszan sorban alltak, hogy elhelyezhessek a kulonbozo szentelyekben, amik kozul az volt a legnepszerubb, amelyikben a Buddha foga van (vagy esetleg a rossznyelvek szerint nincs). Aki esetleg elfelejtett hozni magaval valamilyen felajanlast, az a kapuban levo arusoknal vehetett kis lotuszvirag csokrot. Valami kulonleges alkalom is lehetett tegnap, mert rengeteg nagyon kicsi babat is hoztak, gondolom, hogy megaldja oket Buddha.

A templom maga egyebkent nagyon szep, rengeteg faragas, milllio Buddha szobor fekve, ulve, kobraval, kobra nelkul. Az egesz egy nagyon szep zold parkban van, aminek mas reszein kisebb hindu szentelyek is vannak. Beneztunk nehanyba, aztan megneztunk meg egyet, ami a varos kavalkadjanak kellos kozepen van. Itt kenytelenek voltunk adomanyozni, mert nem voltunk eleg szemfulesek, es az ottani szerzetes (mivel buddhista templom is egyben), eloszor jol megalldott minket, aztan tartotta a markat. Mivel aldas kozben tobbszor is fejbecsapott egy legyezoszeruseggel, nem nagyon mertunkadomanyozas nelkul tavozni :-) Egyebkent ugy nez ki, hasznalt, mert azota a soforunk szallasaval sincs baj, es ma pedig a Sigiriya szikla maszasakor tokeletes idonk volt, de errol mindjart.
 
A templomnezes utan bevasaroltunk kajat es vizet, es kimentunk piknikezni a botanikus kertbe. Ez egy jo nagy park a varos kozepen, ahol mindenfele nagyon erdekes novenyt es nehany erdekesebb allatot latni. Voltak olyan palmafak, amiknek 10-15 kilosra nonek a gyumolcseik, volt olyan fa, amelyik tele volt fel meteres deneverekkel (szerencsere jo magasan csak) es persze a Kandyban elkerulhetetlen majmok. A botanikus kert idealis eskuvoi fotos helynek is bizonyult, ha nem lattunk 5 eskuvos menetet, akkor egyet sem.
 
A park utan elmentunk megnezni egy sri lankai tancestet. Nagyon jol valasztott ismet a soforunk helyszint, a helyi Voroskereszt epuleteben tartottak, igy legalabb a bevetel egy resze jo celokra is megy. A tancosok aranyosak voltak, nagyon ugyesek, de valahogy egyszerre meg nem annyira tudtak mozogni. Valoszinuleg nagyon jo amatorok voltak, mert egyesevel nagy kunsztokat tudtak megcsinalni, csak valahogy soha nem volt meg a teljes osszhang. De ez nem volt baj! Kicsit olyan a helyi tanc, mint mondjuk a thai, a mozdulatok hasonloak, de van benne egy kis indiai is. Volt meg szaltozas, tuznyeles es a vegen tuzen jaras is.
 
Estere mar csak egy vacsorara futotta az energiankbol, mivel ma reggel megint koran kezdtunk. Elbucsuztunk Kandytol, es Dambulla iranyaba indultunk. Dambulla is a Vilagorokseg resze es arrol hires, hogy majd ezer eves buddhista barlangtemplomok vannak itt. Mivel ezek a templomok egy hegy tetejebe vannak bevagva, mar delelott elindult a hegymaszasi programunk. Itt kb. 160 meter magasra kellett felmenni, ahol is 5 kulonbozo, de hasonloan berendezett barlangot neztunk meg. Ugye, kitalaljatok mik voltak bennunk faltol-falig? Hat persze, fekvo, allo, stb, stb Buddhak.
 
Ezutan eljottunk a szallasunkra, ahol pihentunk egy kicsit. A hely megint csak nagyon jo, majdnem a erdo kozepen, korulottunk csak nehany haz helyiekkel, a hotelnek meg van egy nagy kertje, ahol bungallok vannak szetszorva. Az etteremben egy kicsit megpihentunk, hogy erot gyujtsunk az ut legkemenyebb programjara, Sirigiya megmaszasara. Ez egy nagy hegy, vagy inkabb szirt, mert szinte a semmibol emelkedik ki, a teteje viszont teljesen lapos. Egyes teoriak szerint a tetejen egy varos volt, masok csak templomra illetve szentelyre utalo nyomok talalhatoak. De ebben nem is ez a lenyeg, hanem hogy az ember felmasszon kb. 350 metert, es lenezzen a tetejerol. Iszonyat faraszto volt, patakokban omlott rolunk a viz, de megerte. A fennsikon volt nehany epuletmaradvany, es korbe korbe csodalatos latvany. Hegyek, rizsmezok, hatalmas, a tavolban is latszo Buddha szobrok, viztarozok, a zold minden arnyalataban. Egyebkent itt a rizsfoldeknek olyan hihetetlen "puha" zold szine van, hogy egesz eletemben el tudnam nezegetni.
 
Hazafele meg beneztunk egy-ket szuvenirboltba, de itt nagyon a gazdag turistakra vannak ezek kihegyezve, inkabb majd valami varosiasabb helyen nezunk mi korul.
 
Holnap tovabb folytatodnak kulturalis kalandjaink, remelem hamarosan ujbol jelentkezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése