2008. szeptember 30., kedd

Delhi/Kathmandu

Namaste!, avagy udv mindenkinek! Hihetetlen faraszto utazas utan tegnap elertunk Kathmanduba. Kathmandu varazslatos, kulonleges, zsufolt, erdekes, es meg tudnam sorolni a jelzoket...

De vissza az elejere. Szombaton reggel indultam, Moszkvaig rendben is voltak a dolgok, de ott isten tudja miert egy masik terminalra erkeztunk, es egy ora mulva vittek csak at engem meg nehany masik embert a 2. terminalra, ahol Kasia mar szetunta az agyat, mert az o repuloje rendesen ott szallt le. Viszont igy mar nem kellett olyan sokat varni, amig indult a gep Delhibe. Egyebkent az Aeroflot eleg vacak, a kaja rettenetes, nem adnak alkoholt, nincs kis monitor, ami mutatja, hogy merre jarunk, meg a tobbi apro finomsag, ami minden rendes legitarsasagnal van. De legalabb biztonsagosan eljuttattak mindek Delhibe, ez is valami, miutan a multkor lepotyogott a gepuk...

Ejjel haromkor szalltunk le Delhiben, es meglepoen gyorsan atertunk az immigration-on, es a csomagok is rendben megerkeztek. Sot, mi tobb a szalloda kocsija is ott volt ertunk. Bar lehet, hogy jobban jartunk volna, ha nincs, mert a szallodaba vezeto 25 perces ut kb. 1 oraig tartott, mivel ha kicsit is lassitott a sofor, azonnal lefulladtunk. Ez ment vagy 3x, mikor is vegleg feladta a motor. Igy felhivta egy kollegajat, aki nagyon almosan meg is erkezett hamar. A hotel utcajahoz kozel meg lattunk kb 10-15 alvo tehenet, ami nagyon varatlanul ert bennunket. A hotel elott csak emberek aludtak az utcan szemethalmok kozott. Es ez nem valami shanty town, hanem a legkedveltebb resz, mar a hatizsakos turistak kozott. Vegul is hajnali 5 korul agyba kerultunk.

Probaltuk kialudni magunkat, de annak ellenere, hogy delig aludtunk, nem igazan sikerult. Osszeszedtuk magunkat, es nekiindultunk Old Delhi meglatogatasanak. De elobb meg jol meglepodtunk, mikor kileptunk a hotelbol az utcara - teljesen mas kep fogadott minket, mint ejszaka. Az utca tulajdonkeppen egy nagy piacca valtozott, minden haz aljan valamilyen bolt, rengeteg ember, hoseg, kavalkad! Megkerestuk a metro megallot es elmetroztunk Old Delhibe. A metro egyebkent nagyon profi, kap az ember egy tantuszt, kb. 35 ft-ert es azzal lehet akarmeddig utazni meg atszallni. Old Delhiben megneztuk a Red Fortot, ami nagyon szep, kivul voros fal, tornyok, belul meg hofeher epuletek, kicsit olyan hangulata van, mint a Top Kapinak Isztanbulban. Erdekes modon a Fort tele volt helyiekkel, turista nem is volt tul sok. Utana elmentunk a Jama mecsetben, ahol egy kicsit atvertek minket, mert rank aggattak egy tetotol talpig ero lebernyeget, aztan kifele menet meg jol penzt kertek erte :-)

Mivel eleg faradtak voltunk, visszamentunk autoriksaval a hotel kornyekere, utkozben a riksas vegig a muszlimokat szidta nekunk. A kornyeken meg nezelodtunk egyet a forgatagban, es mar az elso nap sikerult vasarolnunk valamit! Egy nagyon klassz szandalt vettem, volt vagy 900 forint :-) A hotel tetoteraszan megvacsoraztunk es koran lefekudtunk, mert ejjel haromra jott ertunk a taxi, hogy kivigyen a repterre. Itt az a szabaly, hogy 3! oraval indulas elott kint kell lenni! Hogy minek azt nem tudom, mert a becsekkolasra is vagy egy orat vartunk, na mindegy... Raadasul mivel egyikonk sem tudott aludni, jo faradtak is voltunk.

Viszont az indiai gep szuper volt, klassz kaja, szep legikisasszonyok, le a kalappal. Idoben meg is erkeztunk, csak a repteren kb. masfel orat kellett varni, mert kb. 3 gepnyi turista erkezett egyszerre, es mind vizumot akart. A sorallas utan vegre kijutottunk, es a hotelt is minden problema nelkul megtalaltuk. Mivel mar majdnem del volt, mi meg jo ehesek, elmentunk kajalni. Hogy szokuk a nepali izeket, kikertunk egy valogatas talat, nagyon finom volt, bar igazandibol nagyon indiai. Az ebed vege fele elkezdett esni az eso es igy is maradt egesz nap. Kb. 4 orat dekkoltunk az etteremben, mert zuhogott, utana elindultunk maszkalni egy kicsit, meg megerdeklodni, hogy lehet eljutni ide-oda. Ezzel jol el is ment a nap, plane, hogy mar tenyleg rettento faradtak voltunk, igy hamar le is fekudtunk.



Masnap (most tartok tegnapnal) 11 ora alvas utan vegre energikusan es frissen ebredtunk. Reggeli utan ennek oromere neki is indultunk Kathmandunak. Elsetaltunk a Durbar Square-re, utkozben sok erdekes dolgot lattunk, szentelyeket, templomokat. Kathmandu egyebkent nagyon tetszik, hasonlo, mint Delhi, csak nem olyan intenziv. Igy konnyebben el is viselheto. A durbar Square Kathmandu fo latvanyossaga, renteteg kicsit palota, itt van a kiralyok volt palotaja, (de mar regen nem itt laknak, a mostani kiraly meg mar nem is kiraly), meg van egy epulet, ahol Shiva felesegenek (bocs, nem jut eszembe a neve) foldi megtestesulese lakik, aki egy 11 eves kislany jelenleg. Szegeny 3 eves kora ota ott lakik, a csaladjatol elzarva, es ha kamaszodik, akkor el is kell mennie, ujat keresnek helyette! Mondjuk legalabb elete vegeig kap penzt a kormanytol...Fogadtunk egy idegenvezetot, ami jo volt, mert nagyon erdekeseket mondott. Pl. hogy a jelenlegi marxista kormany megprobalt nem adni penzt a vallasos szertartasokra, erre a nep jol tuntetett egyet, ugyhogy most van egy egyezmeny, hogy a tobbszoroset kell adniuk :-)

Jol el is ment a nap a setalgatassal meg fenykepezessel, ugyhogy mar csak vacsoraztunk, interneteztunk egy kicsit, megkostoltuk a nepali sort, ami mindkettonknek nagyon izlett!
Altalanossagban jol vagyunk, Kasia terde jol birja a setafikalast, semmi problema!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése