2009. április 25., szombat

Jelentes Palmyrabol

A tegnapi napot Aleppoban toltottuk, bejartuk az ovarosi reszt, voltunk mecsetben, ahol a nok mindenaron kezet akartak fogni velunk, voltunk souq-ba, ami a helyi bazar, es igen, termeszetesen vasaroltunk is! Megneztuk meg azt a palotat, amelyikben a helyi nagykutya lakott, aztan pedig bolondokhaza lett belole. Bekopogtunk a vele szemben levo oliva szappanokat keszito uzembe is, de sajnos eppen nem volt gyartas, igy csak egy csomo olajos hordonak kinezo dolgot lattunk. Estefele elsetaltunk Aleppo egy masik regi reszeben, ahol mindenfele furcsa kereszteny felekezet templomat lathattuk. Na, ki hallott mar a maronitakrol es a jakobitakrol? Ezek mind itteni kereszteny iranyzatok. Estere olyan faradtak voltunk, hogy mar csak a hotelben dumcsiztunk a tulajjal, aki egy fiatal kuwaiti srac, de mar evek ota itt el Sziriaban. Mondta, hogy jon Budapestre szeptemberben valami egyhetes fesztivalra, en meg mondtam, hogy jobban teszi, ha augusztusban jon, mert a Sziget
akkor van :-)


Ma reggel koran keltunk, es indultunk a sivatagi turankra. Aleppobol vagy ket orat utazva a sajat berelt taxinkkal elertunk az Assad tohoz, ami az Eufratesz felduzzasztott mesterseges tava, de ez nem von le a szepsegebol. Kristalytiszta viz, sziklak korben, es az egyik szikla tetejen egy romos var, igazan szep latvany volt. Korbejartunk a varat, es indultunk is tovabb Rasafaba, ahol egy bizanci korbol valo varos romjait neztuk meg. Ez a vastag falakkal korbevett varos a sivatag kellos kozepen van, nagyon jol mutat a sarga homokban a kek eg alatt. De ettol fuggeltenul nem tudom, mi oka lehet barkinek is itt lakni, nem egy tul izgalmas hely... pedig ma is laknak errefele, rengeteg beduint lattunk, nemelyik satorban, de a legtobben nagyon pici ajtoval es ablakkal rendelkezo hazacskakban laknak. Hogy mivel foglalkoznak a sivatag kozepen, azt nehez megmondani...

Innen tovabb indultunk meg egy varromot megnezni, itt lett egy beduin idegenvezetonk, aki csak par szot tudott mondani angolul, de azert jol elszorakoztunk vele. Es itt jott a nagy meglepetes... soforunk mar mondta, hogy majd piknikezunk a sivatagban, de ami tortent, arra nem szamitottunk - mire visszaertunk a kocsihoz a varbol, megteritett nekunk az aszfalton, a kocsi arnyekaban, hogy azert megse kapjunk hogutat, es ott volt minden foldi jo, zoldsegek, humusz, kenyer, hazi lekvar! Na, es hat nem volt mit tenni, ott koszos kezzel az aszfaltrol megebedeltunk! Meg jo, hogy Matyi hozott unikumot, majd iszunk egy kis fertotlenitesnek.


Ezek utan mar nem sok minden tortent, vegul is 5 ora fele, 9 ora kocsiban utazas, es neha nezelodes utan megerkeztunk Palmyraba. Itt rogton el is mentunk a Citadellaba, hogy megnezzuk a naplementet Palmyra romvarosa felett. Mondanom sem kell, nem mi voltunk ott az egyetlenek, az osszes turista ott volt velunk, meg egy csomo arus is, nana!

Ezutan mar jo ehesek voltunk, piknik ide, piknik oda, ugyhogy elmentunk ettermet keresni. Vegul kiderult, hogy a varosban egy ettermbe konvergalodik az osszes ember, hat mi is oda ultunk be. Ettunk nagyon finom eloeteleket, amiket itt mezze neven emlegetnek, humusz, padizsan, oliva meg ilyesmi, es utana pedig egy beduin etelt, amit rizsbol, husbol, magokbol allt es nagyon finom volt. Kaptunk meg utana ingyen teat meg narghilat is, pedig egyikre sem vagytunk eppen, de hat itt valamit visszautasitani, nem igazan lehet :-)

A szirek nagyon segitokeszek, es egyaltalan nem atvagosak, mint pl. Egyiptomban, vagy ha at is vagnak, olyan kedvesen es eszrevetlenul teszik, hogy nem is vesszuk eszre, akkor meg nem szamit :-) A pasik jol megneznek mindket, de ritkan tolakodoak csak, a gyerekek koszongetnek, meg integetnek, a nok pedig meglepo modon nagyon kedvesek altalaban mosolyognak, neha koszongetnek, pedig azt gondoltam, hogy majd ugy neznek rank, mint a lederseg megtestesitoire :-) Termeszetesen mar a fulunkon jon ki a sok ajandek edesseg, mindenhol mindent meg kell kostolni, es nincs olyan, hogy nem, mert avval megserted oket. Azt mondjak, mindig, hogy take it, now you are in Syria :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése