2009. április 28., kedd

Tengerpati elmenyek

Az utobbi par napunk kozel sem volt olyan porgos, mint az elozoek. Hat igen, a tengerparton henyeles nem tartozik a legegzotikusabb dolgok koze, de azert termeszetesen volt itt is kalandunk. A multkor ott hagytam abba, hogy Ammanbol masnap indulunk Aqababa. Jo korai buszra vettunk jegyet, hogy delutan mar a tengerparton lehessunk. A buszut eleg esemenytelenul telt, a legfurcsabb az volt, hogy a steqardess total europai ruhaban, eleg testhezallo nadragban dolgozott, es meg rovid haja is volt. Bar lehet, hogy a tobbieknek is az van, csak a kendo vagy csador miatt nem latjuk :-) A 3 oras buszut vege fele mar kezdtunk ketsegbe esni, mivel ahogy kozeledtunk a tengerhez, egyre felhosebb lett az eg. Mire ide ertunk mar rendesen fujt a szel, jo pulcsis-hosszunadragos ido fogadott minket.

Igy a hotelkereses utan rengeteg idonk maradt, csak azt nem tudtuk mire - balatoni lanykent tudom, hogy remenytelen udulohelyen barmit is csinalni jo ido hijan! Igy hat elmentunk ebedelni, ettem a helyi halspecialitasbol, ami nagyon finom volt, rizzsel, rostelyoshoz hasznalt sult hagymaval es helyi fuszerezessel. Ebed kozben kitalaltuk, hogy akkor eloszor is most igy a csomagok nelkul megnezzuk, hatha van ennyi penzert jobb hotel, es keresunk turat Wadi Rumba, a (ko)sivatagba. Ezzel jol el is ment a delutan, de annyi meg belefert, hogy lenezzunk a varosi strandra, mert addigra kisutott a nap. Eredetileg furodni is akartunk egy gyorsat, de meglatva a helyi himnemuek sovar tekintetet, meg ugy is hogy ruha volt rajtunk errol gyorsan lettunk!

Masnap alapos korbekerdezes utan eltaxiztunk a "Deli part" (ez itt a varosotol delre eso partszakaszt jeloli) ingyenes stardjara.  Ennek erdekessege, hogy a 60-as evekben ez a terulet meg Szaud Arabia volt, csak a jordan kiraly, hogy meghosszabbitsa a roppant rovid tengerpartjat, elcserelte a szaudiakkal nagyon sok negyzet km sivatagra. Hogy minek kellett a szaudiaknak meg tobb sivatag, azt ne tolem kerdezzetek :-) Szerencsere az elorejelzeseknek megfeleloen alig volt helyi, ami azt jelentette, hogy nepesebb nezokozonseg nelkul napozhattunk bikiniben. Azert neha neha arra setalt egy ket fiatalember, masok snorkellinget ajanlgattak, de alapjaban veve nyugi volt. Ennek az az oka, hogy a helyiek csak hetvegen jarnak oda hatalmas szamban, most meg hetkozben volt.

Jol kinapoztuk magunkat, bar volt vagy 30 km-es szel, a torolkozo mind a negy sarkat kovekkel kellett kipanyvazni, mert kulonben repult a szelben! Miutan jol kinapoztunk magunkat, elindultunk haza. Igenam, de ez nem volt egyszeru, mert a Deli part kb. 10 km-re van Aqabatol, egyenlore a semmi kozepen, csak neha van egy-ket hotel. Kialltunk az ut szelere, hatha jon erre egy minibusz vagy taxi, de semmi. Matyi akkor a fejebe vette, hogy stoppoljunk. Gondolnam, epeszu ember harom europai lanynak egy muszlim orszagban ezt semmikeppen nem tanacsolna, de hat a masik valasztas 10 km gyaloglas lett volna! Eleg hamar lett szallitonk, egy kedves helyi ur szemelyeben, akirol kiderult, hogy Skopjeben tanult mernoknek, most pedig itt dolgozik egy nagyobb lelegzeto szalloda projekten. Behozott a szallodankig, meg otthonra is meg akart minket invitalni, vacsorara, de mondtuk, hogy nem szeretnenk a felesegenek felesleges gondot okozni. Mivel egesz nap nem ettunk csak peksutiket, elementunk enni. Mondanom sem kell, megint halat, itt a tengernel nem is akarnek semmi mast :-) Este mar csak annyi dolgunk maradt, hogy visszamenjunk lefixalni a kivalasztott turat masnap delutanra.

Mivel a lanyok kicsit leegtek a napon, ugy dontottunk, hogy egy laza reggelt csinalunk, kenyelmes reggelizessel, lustalkodassal, es vegre igy lehetosegem volt bepotolni az elso 4 nap torteneseit, mert ugye az a bejegyzes elveszett valahol a nagy internet galaxisban. Kettore mentunk a sororunkhoz, aki elvitt minke Wadi Rumba. Kb. 1 ora oda innen az ut, en mar addigra elegge kivoltam a soforunktol, alapjaraton sem volt szimpatikus, de a lanyok azt mondtak rendben lesz.

Hat, az elso megallonknal mar viszkivel kinalgatott minket, amibol o is ivott, meg egy lengyel kulonitmeny vezetoje is, pedig mindketto muszlim volt, persze azon felul, hogy autot is vezettek. En mondjuk erre nagyon haklis vagyok, igy aztan kenytelenek voltunk mi is inni, hogy neki kevesebb maradjon! Kesobb azert javult a helyzet, es inkabb a latnivalokra koncentraltunk. A sivatag nagyon szep volt, rengeteg kisebb heggyel, az egesz hol sarga, hol voros, hol narancs szinben pompazott, helyenkent megdobbento formakban. A dzsipturank negy oran keresztul tartott, kozben 5 percet tevegeltem is! Nem is akartam tobbet, mert szerintem kicsit uncsi, de mindenkeppen ki akartam probalni, hogy milyen erzes teven ulni. Erdekes - foleg amikor felall, es alig tudtam kitalalni, merre helyezkedjek, hogy ne fejjel a homokba kossek ki. De mindenkit megnyugtatok, ugyes lany voltam!

A tura vege fele megalltunk egy homokdune aljaban, hogy onnan nezzuk a naplementet, ami lenyugozo volt. Alkoholista soforunk addig elkeszitette nekunk a vacsorat, ami nagyon finomnak bizonyult, minden eloitelem ellenere. Kaptunk csirket, humuszt, zoldsegeket, sot a vacsi vegen meg teat is fozott egy helyre kis teafozoben a szabad tuzon. Mivel mar jo faradtak voltunk, meg untuk is Abdullahot, segitettunk neki osszepakolni, hogy minel elobb elinduljunk haza. Vannak am olyan bator emberek, akik kint alszanak beduinoknal, de mi nem voltunk ilyen mereszek (meg en utalok satorban aludni).


A mai napot is a semmittevesnek szenteltuk, ismet a Deli parton. Ma egy kicsit tobben voltak helyiek, legfokkeppen iskolas lanycsapatok, amit nem igazan ertek, hisz iskolaido van. Probaltunk megtudni toluk, de angoltudasuk leginkabb a howareyou, whatsyourname szintjen volt, igy nem lettunk okosabbak. Ma nem volt olyan nagy szel, ki is hasznaltam, hogy nincsenek nagy hullamok es snorkellingeztem egy kicsit. Kb. 10 meterre a parttol mar mindenfele szep korallok, szivacsok, halak, stb. voltak. Egyedul a tengeri sunokkel kellett vigyazni, mert abbol is rengeteg volt a vizben. Hazafele mar rutinosan stoppoltunk, most egy pickup vett fel minket, hatra ultunk a platora, igy legalabb nem kellett meg a whereareyoufrom-os alapbeszelgetest sem megejteni. Viszont igy eleg nagy feltunest okoztunk vegig a megelozott autok soforjein rohogtunk, ahogy leesett az alluk a pickup "rakomanya" lattan. 

Kellemes napunkat egy jo vacsoraval zartuk, kihasznaltam meg a tengerpartot es rakot ettem. Utana meg fel oraig kerestem egy olyan bankautomatat, amelyik hajlando penzt adni. Nem volt konnyu, en nem tudom mi van itt, de Mastercardosat nem nagyon talalni, es raadasnak van olyan bank, amelyik nem jordan kartyara nem ad ki penzt. Persze ez sehol nincs elore kiirva, ugyhogy be kellett dugdosnom a kartyat vagy 6 helyre, mire penz lett belole!
Holnap reggel indulunk Petraba, ami remenyeim es minden logika szerint utunk fenypontja lesz. Ket allo napig Nabateus romokat nezunk, es ha szerencsen van, meg este gyertyafenynel is megnezhetjuk a hires konyvtarat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése