2009. április 25., szombat

Udvozlet Ammanbol

Ha hiszitek, ha nem, mar szabom is van Jordaniaban, pedig csak 24 oraja leptuk at a hatart :-) Most itt vagyunk Ammanban, es a fovaros nem olyan erdekes, ugyhogy kenytelenek voltunk nezelodni a boltokban, es talaltam egy nagyon szep jordan designu ruhat, de a legkisebb is tok nagy volt, de fel ora alatt atszabtak, es most mar jo!

Na, szokas szerint egy kicsit vissza az idoben. Legutobb akkor irtam, amikor megerkeztunk Palmyraba es tul voltunk a naplementen meg egy finom vacsoran. Masnap reggel, ha nem tevedek szerda lehetett (de annyira osszefolynak a napok) lementunk megnezni a romokat Palmyraban, immar napfenynel is.
Eloszor nagyon erdekes sirokat lattunk, ahol fuggoleges rekeszekbe temettek az embereket, es meg olyan kis kobol valo sinek is voltak hozza, hogy minel tobbet be tudjanak tolni egy ilyen hosszukas resbe. Ugy kepzeljetek el, mint a menzan a talca tartokat! Utana megneztuk a tobbi regi templomot es agorat, de ezeket nem reszletezem, majd a kepeken jobban latszanak az elmenybeszamolokor, most csak annyit, hogy nagyon szepek voltak. Kasianak lett egy beduin udvarloja, mindenhova arnyekkent kovette, meselt neki a romokrol, es ketszer is ingyen tevegelhetett (mert hogy tevei voltak a beduinnak). Az egyik kisebb templomnal, ahol a bazisuk volt, kaptunk teat es beszelgettunk kicsit a kispajtasaival. Aztan elindultunk ebedelni, de mire odaertunk az etterembe a beduin lovag mar ott varta Kasiat, egy szal viraggal! Nagyon romatikus, mi? Probaltuk rabeszelni Kasiat, hogy maradjon, de valahogy nem akarodzott neki, pedig jo arat kaphattunk volna erte :-)

Ebed utan visszaindultunk Damaszkuszba, ami harom oras buszozassal jart a sivatagban. Itt az a szokas, hogy a buszban nem ultetik egymas melle a ferfiakat es a noket, es ebbol a turista lanyok sem kivetelek. Igy a fel buszt atrendeztek miattunk, de most egyutt ultunk a leghatso sorban egy kedves novel meg a ket gyerekevel. Most mar profik vagyunk, tudjuk, hogy a buszban kinalgatas megy, igy nalunk is volt suti, kellemesen elcsemegeztunk veluk. 

Damaszkuszba estefele ertunk, a hotelben mar vart mindek Konrad, Kasia unokatesoja, aki itt tanul arabul es elhivott minket a spanyol intezetben valami fiestara. Megkertuk, hogy probaljon meg nekunk taxit szerezni masnapra Ammanba, ami csak azert volt nehez, mert utkozben meg akartunk nezni ket latnivalot, es ez nem a sztenderd iranytaxi utvonal volt. Mi egy kicsit pihentunk, utana elindultunk a fiestara. Talalkoztunk az elso kellemetlen emberrel, egy hiena taxissal, aki haromszoros aron akart elvinni minket egy kb. 20 perces seta uton, de ennyire nem vagyunk zoldfuluek. Ott tanakodtunk a sarkon, hogy akkor most mi legyen, amikor jott egy jolszitualt fiatalember (mint kiderult jogasz, eppen munkabol) es mondta, hogy szivesen elkiser addig minket gyalog. Igy is lett, aztan elkoszont es ment a dolgara. Tenyleg annyira kedvesek es segitokeszek itt az emberek, hihetetlen! Es ezzel meg nem volt vege a meglepeteseknek aznapra.

Mire odaertunk a bulira (ami semmi kulonos nem volt) Konrad mar szerzett nekunk egy taxit. Volt ott a bulin egy Hulk Hogan szeru kigyurt pasi, igen fura ruhaban, akitol Konrad a taxis telefonszamat kapta. Nos ez a felelmetes hustorony, mikor hallotta az arat az utra, rogton felhivta a taxit es 20%-ot lealkudott belole! Ugyhogy marhara boldogok voltunk, mert nekunk mar az elozo ar is megfelelt. Mint kiderult, a taxisunk nem beszelt angolul, viszont spanyolul igen, ugyhogy a spanyoltanarom orulhet, egy egesz napig gyakoroltam. 

Pentek reggel elindultunk Ammanba, utkozben megneztuk a szir oldalon a bosrai szinhazat, jordan oldalon meg a jerashi romokat, mindketto nagyon szep volt. Viszont a fo attrakcio a hataron volt. A hatar elott kedves taxisunk a teto alatti elore preparalt reszbe dugott egy csomo cigit - a taxisok altalaban mellekeskent csempesznek is kicsiben, a sajat hasznukra. Kerdeztuk nem lesz-e baj, mondta nem, en meg mar olvastam hasonlot forumokon, ugyhogy gondoltam, nekunk biztos nem lesz bajunk. Nem is lett, max. az, hogy masfel orat alltunk a hataron, igaz ebbol a fele a rendes ugymenet, mivel mindket hataron imadnak pecsetelni, meg mindenfele adminisztracioval foglalkozni. Voltunk vagy 6 ugyintezonel, mire kileptunk Sziriabol es beleptunk Jordaniaba. Meg a szir hataron volt az, hogy felig szetszedtek a taxit, es persze, hogy megtalaltak a cigit (szerintem ekkora tapasztalattal en is megtalaltam volna). Akkor, mint kesobb megtudtuk a soforunktol, a vamosok azt vettek a fejukbe, hogy emberunk nem csak cigit, hanem drogokat is csempesz es meg jobban szetszedtek a kocsit, de minket nem molesztaltak, sot meg elnezest is kertek, hogy minket is feltartanak. 


Nagy nehezen elindultunk, es vegul is sikerult mindent megnezni. Jerashban az volt az erdekes, hogy india nosztalgiam volt, mindenki fenykepezkedni akart velunk! Igy egy kicsit hosszabban tartott a romok meglatogatasa, pedig sok ajanlatot vissza is utasitottunk :-) Valamiert itt jobban megneznek minket a nok, sokkal jobban bamulnak, mint a ferfiak, de nagyon kedvesen mosolyognak meg koszongetnek hozza. Ammanban, mivel az iranytaxik nem johetnek be a varosba, csempesz baratunk kitett minket valahol, ahonnan fogtunk egy varosi taxit. Igen, itt keleten ket fajta taxi van, az egyiknek csak varosban, a masiknak csak varos kozott lehet kozlekedni. Az elso jordan meglepetesunk az volt, hogy a taxis pasi nagyon jol beszelt angulul. Viszont a belvarost nem ismerte, en mondtam, merre menjen, aki kb. 3 oraja volt Jordaniaban! Mint kiderult, husz napja taxizik csak, igy meg nem ismerte a varost, de azert eljutottunk a hotelhez.



Mivel jo faradtak voltunk, ettunk, aztan mentunk vissza a hotelbe, csak elobb meg leszerveztuk a mai latogatast a Desert Castles-hez.

Ma eleg laza napunk volt, csak 10-kor indultunk neki a sightseeingnek. Meglatogattunk harom regi epuletet a sivatagban. Ezeket karavan szerajnak hasznaltak, meg hetvegi haznak, itt dorbezoltak, vadasztak, kicsit megszeghettek a kemeny iszlam torvenyeket. A turan azon kivul, hogy szep dolgokat lattunk semmi izgalom nem tortent, ami furcsa volt a ket elmult nap utan!

Meg erdekesseg, hogy Sziria es Jordania is tele van rakva az orszag legfobb vezetoinek kepevel. Sziriaban az elnok, itt meg persze a kiraly. Tenyleg mindenhol ott vannak, kiveve talan a turista latvanyossagokat. Jordania eddig kicsit modernebbnek tunik, jobb az infrastruktura, kevesebben viselnek kendot, sot itt Ammanban kevesebb a kendos no, mint az europai ruhas, csadorban meg tenyleg ritkan latni valakit. Sziria konzervativabb volt, ott altalaban a kozeput a kendo hosszu kabat volt.

Na, ennyi volt a mese mara, mert holnap nagyon koran kelunk, hogy delutan mar a Voros-tengerben furodhessunk, Aqababan!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése