2008. október 24., péntek

Bundibol Jaipurba

Most kivetelesen azzal kezdem, hogy volt ket fantasztikusan jo napunk Bundiban! Nagyon jol ereztuk magunkat ebben a csendes, nagyon szep kisvarosban. Meg tegnap este is nagyon jol ereztuk magunkat, de errol kesobb. Szoval Bundiban a masodik napunk is jol sikerult, bar nagyon faraszto volt. Reggel a csalad (ugye itt laktunk a family guest house-ban) noi tagjai keszitettek nekunk finom reggelit, mikozben Chintu, aki hivatalosan a vendeglatonk (bar kiderult, hogy a guesthouse a felesegee, de azert o ugy viselkedett am, mintha itt o lenne a tulaj) megszervezte nekunk az aznapi programot. Ez abbol allt, hogy felhivta Mr. Kukee-t (igen Mr. Kuki a neve az urnak), a regeszt, aki felfedezte a Bundi kornyeki kb. 10,000 eves barlangrajzokat, es odarendelte a guesthouse-hoz. Amig mi Mr. Kukira vartunk, beszelgettunk Steve-vel, egy angol pasival, aki el is hatarozta, hogy velunk tart a barlangnezo turan. Igy harman neki is indultunk a regesszel meg egy soforrel. Mr. Kuki nagyon vicces ember volt, halalosan lelkes a sajat felfedezese miatt, viszont egyben kicsit zakkant is.

Mentunk egy ideig a hepehupas utakon, aztan egyszer csak megerkeztunk egy hazikohoz, ahol a helyiek Mr. Kukit kedves ismeroskent udvozoltek, minket meg aranyosan korbenezegettek. Ezutan nekiindultunk a rajastani sivatagnak, ami mondjuk nem olyan kietlen, mint az afrikaiak, van egy-ket fa, cserje, neha rizsfoldek, es Mr. Kuki buszkent megmutatta, hogy van am itt folyo is! Maszkaltunk is egy sort foloslegesen, mert kb. 25 kulonbozo pontrol meg kellett nezni mindent, regeszunk meg lelkesen kiabalt, hogy You look! beautiful landscape!


A folyo kornyeken volt ket kisebb barlang, rajzokkal, meg egy nagyobb, az nagyon tetszett. Ilyet eddig csak tortenelem konyvekben lattam, kepen. Nagyon csinos rajzokat keszitettek am errefele, volt sokfele allat, vadaszat, es persze emberek, ferfiak (haromszogalaku testtel) es nok (ket csucsaval egymas fele forditott haromszog alaku testtel) - errol eszembe is jutott, hogy manapsag sok helyen lehet ilyen abrakat latni a WC-ken. Lassan mar 3 ora fele jart az ido (kb. 12-tol egyfolyaban gyalogoltunk) es mi mar jo faradtak voltunk, de Mr. Kuki ugy erezte, neki meg muszaly megmutatni meg egy barlangot, amihez persze megint gyalogolni kellett. O menetelt az elen, mint a Duracell nyuszi, mi meg probaltunk lepest tartani vele. Na, igaza volt, mert ez volt a legszebb barlangrajzos hely.

Eppen innen tartottunk utolso allomasunkhoz, a vizeseshez, mikor is talalkoztunk megint a chileiekkel, akik egy sima mezei guide-dal mentek a barlanghoz. Mr. Kuki rettenetesen kiakadt, hogy ez az o barlangja, meg hogy raaldozta az eletet meg a penzet, es senki nem ismeri el, es ez igy ment vagy egy oran keresztul, panaszkodott, panaszkodott... ja, elobb jol leorditotta a masik guide-ot a miheztartas kedveeert :-) Ez egy kicsit lerontotta a vizeses elmenyunket, de azert nagyon szepnek talaltuk. Az angol pasi meg is furdott, de mi furdoruha hijan nem tettuk, pedig Mr. Kukit biztosan felviditottuk volna :-)

Miutan visszaertunk, a haziasszony szervezett nekem egy egy oras masszazst. Kezd irtozatosan fajni a vallam, gondoltam jot tesz. Jot is tett, de inkabb a gyaloglastol elgyotort labaimnak, mert errefele a hatat nem igazan masszirozzak, csak ugy futolag. Kasia-nak amig en masszazson voltam, vicces kalandja volt. Itt a szallason pont a szobank elott van egy kis kozossegi asztal, ott uldogelt, amikor is jott egy furcsa kinezetu szakallas europai, es beszedbe elegyedtek. Kiderult, hogy a pasi holland, es rettenesen zakkant! Az a heppje, hogy a Shell es a Vatikan kez a kezben vilaguralomra tor, de ez meg semmi, hallottunk mar hasonlot... de hogy ot, aki erre rajott, a holland kiralyno es a dan kiralyno meg akarta oletni, es most azert van itt a vilag masik felen! Szerintem tulsagosan belemerult a keleti vallasokba, aztan ez lett az eredmenye :-)


Szerencsere hamar befejezte a vacsorajat, Steve meg befutott vacsizni, ugyhogy jot dumaltunk, ertelmesen. Aztan az angol lelepett, viszont elojottek a csalad notagjai, es jol kifaggattuk egymast. Chintu felesege nagyon kis gyonyoru szofisztikalt teremtes (ferjevel ellentetben), meselte, hogy mielott ferjhez ment, rendesen dolgozott, europai ruhakba jart,  meg bort is ivott (ezt o emelte ki, kulon). Viszont mostanaban csak a hazban tevekenykedik, max. a piacra jar el. Viszont meg kell mondanom egyaltalan nem tunt ettol boldogtalannak! Nagyon megtetszett neki a hajgumim, igy az egyiket odaadtam neki, o meg rogton ment es kitalalt valamit cserebe, kaptunk tole ontapados tika-t, rogton a homlokomra is ragasztott egyet.




Masnap reggeli utan indultunk tovabb, Pushkar-ba, ahova 1 ora korul erkeztunk, kb. 4 ora autozas utan. A hotelt Chintu javasolta, es nagyon szepnek, tisztanak bizonyult, igaz kicsit messzebb a totol, ami itt a fo attrakcio, de kevesbe turistas helyen. Pushkar arrol hires, hogy ide jarnak zarandokolni a hinduk, hogy a to vizeben megmartozva megtisztuljanak. Emiatt ez itt egy nagyon szent hely, nem szabad alkoholt inni, hust es tojast enni, es csokolozni sem az utcan :-) Viszont ez igazi turistas hely, van egy csomo bolt, lehet jol shoppingolni. Nezelodtunk egy kicsit, aztan mivel mar nagyon ehesek voltunk elmentunk kajalni. Ettem egy fantasztikusan jo csicseriborsobol keszult curry szerut, rengeteg korianderrel. Utana lementunk a tohoz. Itt is rengeteg szabalyt kellett betartani, nem lehet 20 meternel kozelebb cipoben odamenni (korbe van epitve mindenfele templommal meg lepcsovel, nem a puszta foldon kell mezitlab jarni), tilos fenykepezni a ghatokat (ahol furdoznek az emberek). De a legrosszabb, hogy vannak onjelolt "szent emberek", akik azzal zaklatjak a turistakat, hogy ugy csinalnak, mintha aranyos draga emberek lennenek, akik viragot ajandekoznak, persze utana rogton penzt kernek, es nem is keveset. Hallottunk olyat, akitol tobb szaz rupiat akartak. Mondjuk mi mar fel voltunk keszulve, de igy is nagyon nehez volt lerazni oket, marha eroszakosak. Az egyik jol meg is atkozott minket, mert nem kellett a viragja. Mondta, hogy nagyon unfortunately girls leszunk :-)


El is untuk ezt a nyomulast egy ido utan, es megneztuk, mi a helyzet shoppingolas teren. Sikerult vennem az ezust gyujtemenyembe egy gyurut, ugyhogy most mar nyugodt vagyok, van ekszerem Nepalbol es Indiabol is :-) Vettem meg egy nagyon klassz CD-t, pont mentunk el egy bolt mellett ahonnan szolt egy nagyon jo zene, bementunk, belehallgattunk es beleszerettem.

Tegnap reggel jo sokaig aludtunk, reszben mert nagyon faradtak voltunk, reszben mert nem talaltuk Pushkart olyan izgalmas helynek, hogy koran keljunk :-) Igy kb. 11 korul reggeliztunk meg, utana meg boklasztunk a varosban, megneztuk India keves Brahma temploma kozul az egyiket (a harom fo isten kozul o a teremto, es nagyon keves temploma van, bezzeg Shivanak a pusztitonak es Vishnunak a fenntartonak rengeteg temploma van).


Megebedeltunk meg egy utcai kajaldaban, ahol nagyon finom humusszal toltott naan-t ettunk, utana meg elcibaltuk a csomagokat a buszallomasra, hogy feluljunk a csodalatos legkondis turistabuszra, amire jegyet vettunk. Hat a legkondi azt jelentette, hogy kinyithattuk az ablakot, a turista busz meg azt, hogy volt rajta 4 turista, meg eloszor egesz kellemes mennyisegu helyi. 3 utan nem sokkal indultunk, kb. 20 perc mulva meg is alltunk a kozeli varosban, Ajmerben, mert a helyi utasok elmentek egy fel orara a mecsetbe (halalosan komoly vagyok most!) A fel orabol termeszetesen tobb, mint egy ora lett, amit mi negyesben tarsalkodva toltottunk egy kellemes orszagut melletti parkoloban :-) 5 utan nem sokkal vegre megjottek a mecsetbol, igy utnak indultunk, de nem sokaig mentunk, mert az ajmeri buszpalyaudvarnal a buszvezeto szerzett meg egy olyan 15-20 utast, ugyhogy most mar kozepen is allt nehany helyi. Na, ennyire volt turistabusz, persze jo sok penzert. Mikor mar ugy gondoltak, eleg ember van a buszon, egyszer csak elindultunk, fel is mentunk az autopalyara, de aztan hamar le is tertunk, es hiszitek nem, egy varosban meg felszedtunk nehany utast. Kb. 6 ora is volt mar, mire ugy komolyan elindultunk. Innen mar csak nehany felperces megallasunk volt az autopalya menten, hol fel, hol leszallt 1-2 ember. Viszont ez volt az elso normalis kozut, amit itt lattam. Harom savos autopalya! Vegul is a Pushkar - Jaipur tavolsagot, ami kb. 150 km sikerult kozel 5 ora alatt megtenni, kepzelem mennyi lett volna, ha nincs autopalya.

Szerencsenkre a pushkari hotel ajanlott egy masikat, itt Jaipurban, es szerencsere volt is szobajuk, aminek nagyon orultunk, mert eddig ez a legjobb szallasunk itt Indiaban, pedig nem is a legdragabb. Nagyon tiszta, szinte ragyog, kellemes szoba, kert, tetoterasz etteremmel, es nagyon csendes kornyeken van. Mivel napok ota nem ettunk hust, mert csupa szent helyen voltunk, mar nagyon hust akartunk enni, ugyhogy elmentunk egy kozeli ettermbe, es valami extra finom csirke szoszos akarmit ettunk. Erdekesseg, hogy valamiert itt az osszes etterem majdnem 2* tobbe kerul, mint eddig barhol. Azt hittem eloszor, hogy csak a tegnapi extra klassz tetoteraszos etterem volt ilyen draga, de ma megneztunk ket masikat, es azok is kb. ennyibe kerultek.




Ma reggeli utan nyakunkba vettuk Jaipur varosat. Eloszor felmasztunk egy minaretbe, hogy lassuk, mi hol van. Mondjuk a szmogtol annyira nem lehetett latni, de azert betajoltuk magunkat. Utana elmentunk a maharadzsa palotajaba, es jol megneztunk mindent. Hat nagyon szep, es ez csak az a fele volt, ahol most nem lakik, hanem turistak nezegethetik. Mogotte volt egy meg nagyobb epulet, az a mostani palotaja. Viszont nagyon profi modon, a belepohoz jart egy olyan audio masina, amivel lehet hallgatni, hogy mi micsoda. Ennek orultem az elejen, de amikor szazadszorra szottek bele a szovegbe, hogy milyen nagyszeru ember is volt az osszes eddigi maharadzsa, a felesegevel es az osszes gyerekeivel egyutt, akkor mar kevesbe erdekelt, mit mondanak a palotarol. Ezutan enni akartunk, de mivel nem sikerult, megneztuk helyette a Hawa Mahal-t, ami a legismertebb jaipuri epulet, ha lattatok valaha kepet a varosrol, 100% hogy ez volt az. Egy pink szinu csipkezett diszekkel ellatott sokablakos nagyon szep epulet. Meglepetesunkre viszont tele volt epitomunkasokkal meg festekes vodrokkel, ugyanis eppen felujitjak. Az egyik fele mar uj pompajaban ragyog, nekem kicsit steril, de gondolom egy ev mulva a szmogtol lesz megint patinaja.


A sok setatol elfaradva, elmentunk enni, es egy kegyetlenul fuszeres barany curryfelet ettunk, ami helyi specialitas, de tuzet koptunk tole. Viszont nagyon finomnak talaltuk, mert mi ilyen mazohistak vagyunk :-) Most mondjuk eg eppen tole egy kicsit a gyomrom... de ennyi szenvedest megert! Ja, egyebkent, hogy el ne kiabaljam, eddig egyikonknek sem volt komolyabb gyomorproblemaja, igaz, utcan meg nem ettunk a tegnapi kivetelevel, de az inkabb turistaknak fenntartott utcai hely volt, nem hard core helyi.

Egyebkent itt rengeteg a boltocska, es kivulrol nezve talalnek is bennunk jo dolgokat, de olyan eroszakosak az arusok, hogy nincs kedvem bemenni se. Most mar ott tartok, hogy magyarul beszelek hozzajuk, hatha akkor abbahagyjak, hogy just looking no charge, de nem szamit nekik! Azert holnap csak meg kene probalni ajandekokat venni, mert bar Nepalban mar gondoskodtam nehanyrol, meg van egy ket vennivalo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése