2008. október 27., hétfő

Meg egy kis Jaipur es a megerdemelt jutalom - Goa

Na, kedveseim, ezt a bejegyzest mar a tengerpartrol irom, mondanam, hogy teljesen relaxalt allapotban, de eppen az iment idegesitett fel minket az internet cafes ember, ugyanis visszakuldott minket a hotelbe az utlevelunkert, azt mondta, utlevel vagy mas fenykepes igazolvany nelkul nem lehet internetezni, kormanyrendelet! Igaz, hogy harom het alatt egyszer sem kellett, de hat ugylatszik tegnap hoztak ezt a fantasztikus uj ertelmes szabalyt. Hat most mit csinaljunk, visszamentunk erte, azota egy kicsit ideges vagyok, de majd megnyugszom :-)



De vissza Jaipurba egy kicsit! Masodik napunkon elmentunk megnezni az Amber nevu eroditmenyt, amiben egy nagyon szep palota is talalhato. Pontosabban tobb is, az egyik kifejezetten szep volt, nagyon apro tukrokbol allt a fal meg a plafon, ugy nezett ki, mintha ezust lenne! Jo sok idobe telt, mig bejartuk az osszes zeget zugot, aztan meg visszamentunk a bejarathoz holt faradtan, mire is mondtak, hogy az csak es kizarolag bejarat, ugyhogy meghettunk vissza a vegere, igy ketszer is kigyonyorkodhettuk magunkat :) Visszafele meg megneztunk egy palotat, meg egy par maharadzsa sirt, ami eleg latvanyos, mivel itt kis templomokat epitettek a sirok fole. Marmint ugye a muzulmanok, mert a hinduknal a halottak elegetese a szokas, de eszak india nagy resze muzulman befolyas, es uralom alatt volt jo ideig. Ebed utan pedig idegrendszerunket megerositve, sok turelemmel es hatarozottsaggal felszerelkezve elmentunk ajandekokat meg ezt meg azt vasarolni. Az elejen viszonylag konnyu volt, nem nyomultak annyira, talan mert meg sok volt a turista a kornyeken, de a vegen mar komolyan szenvedtunk... allandoan whereareyoufrom, whichcountry, justlookingnocharge, whatsyourname, jaj! Es persze minden alkalommal azt kell hallanom, hogy visszamondjak a mi kis orszagunk nevet igy ni: ah, hungry!


Tulesve a megprobaltatasokon, visszamentunk a szallasra, ittunk egy sort es nyugovora tertunk azzal a boldog tudattal, hogy masnap mar a tengerparton leszunk, legalabbis, ha letezik a legitarsasag, aminek a jaratara legyet vettunk az interneten :-) Masnap reggel kiderult, hogy szerencsere letezik, sot egesz jo. A gepen az ablak mellett ultem, ugyhogy mar leszallas elott lattam, hogy a tengeren kivul van meg egy hatalmas kulonbseg az eddig latott helyek, es Goa kozott - itt rengeteg zold van, fak, bokrok, felulrol egy nagy zold takaronak latszik a kornyek. Ennyi novenyt nem lattam Nepal ota, maris jobb kedvem lett.


A repteren beultunk egy taxiba, es eljottunk ide Anjunaba, a Lonely Planet es egy nemet lany ajanlasara, akit a multkori buszuton ismertunk meg. Mondjuk a konyv alapjan ez kicsit fejlettebb varoskara szamitottam, rendes tengerparti utcaval - ezzel ellentetben Anjuna inkabb egy hippitanyanak bizonyult, legalabbis a kozvetlen tengerparti resze. Sajnos az elso szallasunk nem bizonyult tul jonak, pedig a tengerparton volt, legalabbis majdnem - de eppen emiatt sem egy internet kavezo, sem egy bolt, csak mindenfele ruhakacatarusok, meg ettermek. Ja, es kozvilagitas sem volt, csak ami az ettermekbol meg kis hotelekbol "aradt" Mivel most tobb idonk van, este meg itt hamar sotetedik, kicsit feljebb koltoztunk a tengerpartrol ma reggel, itt van mindenfele bolt, meg internet, meg konyvesbolt is, ami eleg ritka altalaban Indiaban. Legalabbis nem lattam sokat.



Tegnap delutan, meg nem furodtunk, egyreszt mert kb. 3 orakor ertunk csak ide, masreszt en nem hoztam furdoruhat, mert nem volt tervbe veve semmifele tengerpart. Ezert az elso orakat furdoruha keresessel toltottuk. Hihetetlen, hogy itt mindenfele frinc-francot lehet kapni, bezzeg furdoruhat alig. Az sincs kiteve, hanem hatul tartjak, zsakokban, nehogy barki meglassa:-) Vegul is sikerult vennem egyet, de aminek a felso resze jo volt, annak az also resze ket szammal nagyobbnak bizonyult, legalabbis az europai sztenderdek szerint, de szerencsere Kasianal van tu meg ollo, ugyhogy valahogy megoldottam, hogy ne essen le rolam az elso hullamnal. Persze nem am egy szep darab, ma egesz nap szidtam magamat, hogy legalabb a vacakabb furdoruhamat elhozhattam volna, a biztonsag kedveert.


Mert a mai napot semmittevessel toltottunk a tengerparton! Reggel ugye atkoltoztunk, meg komotosan megreggeliztunk, ittam gorogdinnye levet, frissen facsarva, vagy mi, ilyenrol meg nem is hallottam. Aztan lesetaltunk a strandra, ahol szereztunk ket nyugagyat ket indiai nocitol, akik utana mindenfele dolgokat akartak eladni nekunk. Vegre ettem mangot, mert hiaba India a vilag legnagyobb mangotermeloje, eszakon mindenki azt mondta, hogy nincs mango szezon. A stardon arulta egy no, de sajnos csak ketto darab volt neki, amin testveriesen megosztoztunk Kasiaval. Viszont megkostoltam a passion fruit nevu gyumolcsot, ami nem tulsagosan jott be, vagy ez a darab nem volt jo, vagy altalaban nem valami finom dolog. Delutan mar nagyon ehesek voltunk, igy hazafele ettunk halat meg tintahalat, nagyon finom volt... szokasomhoz hiven, amig itt vagyunk csak seafoodot vagyok hajlando enni :-)

A tenger (az Arab tenger) egyebkent itt sajnos nem olyan attetszo es turkiz szinu, mint a Karib-tenger, vagy az Adria nehany helyen, inkabb a Csendes Oceanhoz hasonlit, mivel az allando hatalmas hullamok felkavarjak a vizet. A homok is nagyobb szemu durva, es sotetebb szinu. Idonkent fekete sziklak szakitjak meg a homokpartot, aztan meg vege az obolnek, jon egy hegy, aminek a tuloldalan valoszinuleg egy masik partszakasz van, de azt meg nem lattuk! De azert szep am nagyon, tegnap pl. megneztuk az emelyitoen szep naplementet, mikozben halas es rakos vindaloo-t ettunk (ez egy nagyon fuszeres szosz).


Goa tenyleg nem India. Ha nem lennenek arusok, akik ugyanazokat a hulye mondatokat mondjak, es ugyanazokat a kerdeseket teszik fel allandoan, akkor azt hihetne az ember, hogy nem is Indiaban van. Egyreszt sokkal, ezerszer tisztabb, bar itt is van azert szemet. Masreszt, ami nagyon udito, hogy alig van tehen az utcan, nem azzal telik az ido, hogy kerulgetni kell oket kozlekedes kozben. Goaban sok a kereszteny, talan ezert nem hagyjak annyira szabadon koborolni a teheneket, mert nem tartjak szentnek, de ez csak talalgatas reszemrol. A hazak is sokkal rendezettebbek, lattunk utkozben egy rakas kereszteny templomot. Holnap meg talan egyenesen Europaban erezzuk majd magunkat, mivel megyunk megnezni Goa fovarosat, ami allitolag nagyon portugalul nez ki :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése