2008. október 10., péntek

Kathmandu es kornyeke

Eloszor is breaking news: Nepalban lehet kapni Cherry Queen konyakosmeggyet es Tibi csokit!!!! A Tibi csoki raadasul 70% valodi etcsokolade, en ilyet meg nem is lattam otthon! Le is fenykepeztem a boltban, annyira hihetetlen volt, a csomagolas is magyar, szepen ott vannak az osszetevok a mi kis ekes nyelvunkon! Ezen kivul vegre en is hallottam magyar szot, mert eddig csak Kasia talalkozott allandoan lengyelekkel, mar kicsit aggodtam is...

Az utobbi harom napban Kathmandu kornyeken jartunk be nehany helyet, tegnapelott kicsit be is sokalltam a hindu meg buddhista templomoktol, ugyhogy most nagyon varom mar Indiat meg a Taj Mahalt, az azert kulonleges lesz a javabol :-)

Tegnapelott Patanba latogattunk, amit Lalitpurnak is hivnak errefele. Sok hely van, aminek ket neve is van, nem tudom pontosan miert, hacsak nem azert, hogy a turistakat osszezavarjak... Regebben a Kathmandu volgyben harom fontos kiralysag volt, az egyik ez a Lalitpur, a masik termeszetesen Kathmandu (akkoriban Kantipur) es a harmadik Bakhtapur. Termeszetesen mindegyinek van Durbar Square-je, amit talan palotanegyednek tudnek forditani. Szoval tegnapelott ebbe a Patan nevu varosba latogattunk. Istmetelten hozzank szegodott egy idegenvezeto, de ez most nem volt olyan jo, mint az eddigiek, eleg gyorsan lezavarta a mondanivalojat. Nem baj, ezutan szabadon boklaszhattunk a varosban. Jol le is jartuk a labunkat, es meg is eheztunk, viszont ekkor nagy problemaval talaltuk szemben magunkat - a ket hetig tarto Dasain nevu unnep tetopontjara hagott, mindenki hazament a csaladjahoz, igy a Durbar square-en csak egy etterem volt nyitva, abban meg egy szem hely sem volt, mivel az osszes turista itt probalt meg enni. Ugyhogy elhataroztuk, hogy meg megnezzuk az aznapra tervezett falucskat, Bungamatit, es vissza Kathmanduba.


Igy is tettunk. Bungamati tunderi falucska volt, megneztuk a kozpontot, ahol nagy elet zajlott, valami termenyszaritassal es arnyekban uldogelessel. Egy no meg eppen a teren mosta a (gondolom) ferje hatat.. igy megy ez a kevesbe turistas helyeken! Halal ehesen erkeztunk vissza Kathmanduba, ahol is jollaktunk egy nagy adag momoval, amit tibeti kulonlegesseg, olyasmi Kasia szerint mint a pirog, meg a mi baratfulenk, csak hussal van toltve (vagy zoldseggel), mint mondjuk a tortellini. Viszont adnak hozza jo csipos szoszt, attol igazan finom!

Tegnap elindultunk elmeletileg ket napra, mert Nagarkotban akartunk aludni, Himalaja nezes ugyeben. Ugye mondanom sem kell, hogy nem jutottunk el oda! Lattuk, hogy felhos megint az ido, semmi remeny... sajnos ugy nez ki ugy megyunk el innen, hogy nem lattuk egyszer sem a csucsokat... mert ilyen szerencsevel semmikeppen nem adunk ki 160 dollart a Himalaja repulesre, mert amilyen pechunk van, kidobott penz lenne. Viszont ma vettunk egy csomo kepeslapot, olyan kepekkel, amiket latnunk kellett volna, ha nincs a globalis felmelegedes, meg a hosszabb monszun.

Szoval vissza tegnaphoz. Elmentunk Bodhnathba, ahol egy oriasi sztupa van, azaz buddhista templom. Nagyon szep volt, es meglatogattunk egy csomo buddhista kolostort is, volt, amelyikben eppen szertartas folyt. Ez mar sokkal jobban hasonlit a mi katolikus misenkhez, van ima, meg enekles, nem mint a hinduknal, ahol csak egy hatalmas kavalkad van leginkabb. Meg akartunk keresni egy kolostort a hegy tetejen, de eltevedtunk es egy masik hegyre jutottunk fel, igy csak egy epulofelben levo kolostort lattunk :-) Viszont a latvany szep volt a hegytetorol. Persze a helyi epitomunkasok szerintem azota is ezen rohognek...

Elugrottunk meg megnezni egy aranyos kis hindu templomot, Gokarna Mahadev nevut, ahol a helyi oreg elvezettel magyarazta el nekunk nepaliul a szobrokon levo erotikus reszleteket :-) Mire visszaertunk Bodhnathba, mar elkezdodott egy furcsa szertartas, egy rakas ember jarkalt korbe-korbe a sztupa korul. Eleg vicces volt, de lattunk sok szerzetes, nagyon szep bordo narancssarga kombinacioban es lattunk nehany nyugati wanna be buddhistat is. A napot a kedvenc indiai ettermunkben zartuk.

Ma Bakhtapurba mentunk, egy igen nehezen indulo napon. Kicsit kesobb keltunk, es a reggelivel is elment vagy egy ora, mert neha iszonyu lassu a kiszolgalas, es persze akkor, amikor pont nem kene. De azert odaertunk Bakhtapurba, ami nagyon szep hely, teli helyi elettel, annak ellenere, hogy a fovaros kornyeken az egyik legismertebb turista latvanyossag. A legjobb benne, hogy ellentetben a tobbi hellyel, ahol eddig jartunk, alig van forgalom, mert az autokat kitiltottak a tortenelmi belvarosbol, es valamiert motoros sincs annyi. Igy nyugodtan korbesetalhattuk a kis utcakat.

Itt is azt tapasztaltuk, hogy a helyiek belakjak a teret, megint csak termenyeket szaritottak, beszelgettek az arnyekban, bamuljak a hulye turistakat, a gyerekek meg jatszanak a tobbszazeves templomokon. Itt is volt egy muris helyzet. Van egy templom, ahol nagyon durva erotikus szobrocskak vannak a homlokzaton, eppen ezeket fenykepezgettuk boszen, amikor egy lengyel srac mondott valami olyasmit, hogy micsoda perverz lanyok... erre Kasia visszaszolt, hogy ha neki ez perverz, akkor egy kicsit tanulmanyoznia kene a szobrokat. A sracnak teljesen leesett az alla, meg szabadkozott egy sort, es remelem megtanulta a lecket - ne higgyuk, hogy kulfoldon senki sem ert meg bennunket! Mert mindig van valaki a kornyeken, aki beszeli a nyelvunket :-)

Megneztuk meg a Changu Narayan nevu templomot, ami megint egy hegy tetejen volt, de most taxival mentunk, nem tevedtunk el :-) A templomok kozul nekem eddig ez tetszett a legjobban, volt pl. egy 1500 eves szobrocska is, en meg ugye imadom az ilyeneket... Mire visszaertunk Bakhtapurba, addigra mar elegge ment lefele a nap, igy maradt meg nezelodni valonk, holnap vissza is megyunk. Megnezzuk a latvanyossagok maradekat, meg csinalunk a helyiekrol egy rakas kepet.

Ma este meg elmentunk egy bucsu nepali vacsorara a kedvenc nepali ettermunkbe, ahol az az aranyos pincer fiu dolgozik, es vegigettuk megint a 10 fogasbol allo menusort. Szerencsere mindenbol csak pici adag van, de azert igy is dugig vagyunk most. Ittunk hozza helyi palinkafelet, raksit, csak a jo emesztes kedveert.



Egyebkent minden rendben, csak mindketten jol meg vagyunk fazva. En az monszunban elefantolas ota, es nagyon nehezen gyogyulok, mert itt rettenetes nagy a szmog meg a por, es ez nem nagyon segit. Az utolso napot a termeszetben akartam tolteni, de mivel a hely, ahova menni akartunk 3.5 ora ut, csak egy iranyban, vegul is nehezen, de ugy dontottem, hogy nem megyek, pedig ott van 160 meteres bungy jumping ugrohely is!


Holnap meg itt, aztan vasarnap reggel repulunk Indiaba, Delhibol rogton Agraba, a Taj Mahalhoz, ugyhogy legkozelebb mar onnan irok, remelhetoleg karnyujtasnyira a Taj-tol :-)

1 megjegyzés:

  1. Szia Szilva, olvasom szorgalmasan az irományodat és még mindig tetszik. Ha vigasztal, mi is meg vagyunk nagyon fázva, mind az öten... Alex a csodás bulgár körülmények között még "ráfázott" és most középfülgyulladással van itthon, Ádi is tiszta nátha, én is már két hete köhögök. Valamit be kell vallanom, nagy mellénnyel megígértem, hogy hívom Anyukádat, még nem jutottam el odáig, de ma becsszó! Mi most szombaton megyünk egy gasztro - túrára Eisenstadt mellé, aztán jövő héten síelés!!! Remélem, addigra már jól leszünk. Itt csodás őszi napokat élünk, gyönyörű színekkel, napközbeni 20 fok meleggel!

    VálaszTörlés