2010. január 31., vasárnap

Regeszek a tengerparton


Udv mindenkinek a Karib-tenger partjarol :-) Ma itt egy 90% tokeletes napunk volt, a 10% levonas annak szol, hogy errefele eleg eros az afro befolyas, ami nem lenne baj, ha ez nem allando reggea zenevel jarna, ami tudvalevoleg nem a szivem csucske... 
Szoval ma reggel ertunk ide, de majd errol egy kicsit kesobb, elobb idorendben elmeselem mit csinaltunk eddig, ami foleg a kolombusz elotti idok maradvanyainak felterkepezesevel telt (amibol itt nincs sok, ez nem Mexiko vagy Peru). A Sarchiban tett latogatasunk masnapjan elhagytuk Alajuelat, es nekiindultunk CR fovarosanak, San Josenak, hogy megnezzunk ket muzeumot, meghozza a hatizsakokkal egyutt, mert onnan keszultunk tovabb indulni egyenesen. Alajuela kb. 30 percre van San Josetol, de ebbol 15 perc mar San Jose kulvarosaiban telik. Itt van egy kozponti volgy, kb. tenyleg az orszag kozepen 5 nagyobb varossal, ahol a ticok nagy resze lakik. En egy kicsit tartottam San Josetol Managua utan, de meglepoen rendezett varosnak bizonyult, legalabbis abban a reszeben, ahol jartunk.



Miutan megerkeztunk a busszal, taxiba szalltunk es elmentunk a jade muzeumba. Itt is kellemes meglepetes ert minket, profi tarolok voltak a csomagoknak, valoszinuleg nem mi voltunk az elsok, akik kutyafuttaban neztek meg a fovaros "sok csodajat". Mindenesetre a jade muzeum eleg tetszetos volt, allitolag ez latin-amerika legnagyobb gyujtemenye, ami gondolom azt jelenti, hogy itt van legtobb jade ekszer es egyeb, abbol,  amit itt hagytak a gyarmatositok :-) Ezutan atmentunk a itteni nemzeti muzeumba, ahol nehany pre-kolumbian szobor stb, es legfokeppen a misztikus granitgombok talalhatoak. Ezek a gombok az egeszen kicsitol, kb. billiardgolyo meretutol, az egeszen nagyig kb. 2.5 meteresig leteznek, de a muzeumban a legnagyobb kb. 1.2 meter atmeroju lehetett. A gombok eleg friss felfedezesuek, es egyenlore nem tudjak mire szolgaltak, de majd csak kiderul...

Miutan meg volt a San Jose program, felultunk a buszra a kovetkezo uticelunk fele, ami Turrialba volt. Hamar megerkeztunk, de kb. 1 orat toltottunk hotelkeresessel. Turrialba nem eppen turistaparadicsom, igy nem volt konnyu, de a vegen csak sikerult, raadasul szep kilatas is nyilt a teraszunkrol a kornyezo hegyekre. Mivel a varos nem igazan bovelkedik programokban, es amiert ide jottunk csak masnap reggel volt esedekes, vacsora utan jo koran le is fekudtunk, de elobb meg szereztunk egy taxist a masnapi programhoz.
Ami pedig CR egyetlen romvarosanak Guyabo-nak megtekintese volt, bar inkabb falunak neveznem. Nekem eleg erdekes volt, mert eddig csak hatalmas piramisokat es templomokat lattam errefele (marmint mondjuk Mexicoban), itt pedig egy kisebbfajta falu volt lakohazakkal. Kozelrol nem is volt olyan latvanyos, viszont volt az egyik domb tetejen egy kilato, onnan nagyon szepen nezett ki a tisztas, korbe-korbe dzsungellel. Egyebkent eloszor kicsit eltevedtunk, es nem a romnezo, hanem a turazo utvonalon jartunk, ami nem volt olyan kiepitett, es igazi dzsungel erzesunk lett tole. Majdnem beleestem pl. egy patakba, es csurom sarosak is lettunk. Lattunk tobb allatot is, madarakat, egy kigyot, rengeteg pillangot, szoval jo kis termeszetjaras-kultura 2 in 1 program volt. Hazafele taxisunkboll kitort a turavezeto enje, es nagyon jo erzekkel egy csomo helyen megallt, ahol lehetett valami erdekeset latni, pl. szep kilatast vagy valamilyen allatot. Mondtuk neki, hogy menjen el turavezetonek, mert nagyon ugyes, es a biztonsag kedveert egy kis borravalot is adtunk neki :-)


Delutan tovabb is indultunk kovetkezo uticelunk fele, Puerto Limonba, a Karib tengeri kalandjaink elso allomasahoz. Ahogy kozeledtunk, egyre nagyobb felhok gyulekeztek az egen, vegul el is kezdett esni, eloszor ittletunk alatt. Hiaba na, itt a Karib tengernel egyaltalan nincs olyan idoszak, amikor teljes szarazsag van. Azert nagyon elszontyorodtunk, mivel nem ilyen fogadtatast vartunk! Foleg, mivel ahogy leszalltunk a buszrol, akkora felhoszakadas volt, hogy be kellett allnunk egy eresz ala, hogy ne azzunk borig, de foleg, hogy a csomagok ne azzanak at. Mikor elallt kerestunk egy hotelt, talaltunk is egy valamirevalot, de a szobanak nem volt ablaka egyaltalan. Gondoltunk majd csak talalunk egy ablakosat is... de a masik 3 szalloda, amit megneztunk csak egyre szornyubb volt! Volt egy, ahol a lepcsot meglatva mar fel sem mertunk menni :-) Legyozott sereg modjara visszamentunk az elsobe, ahol a recepcios lakonikusan mosolygott, gondolvan, na, ezek is visszajottek, mint a tobbi :-) Limon egyebkent az egyik legzajosabb varos, ahol eddig voltam. Nem igazan nagy, de mindenhonnan jon valami zaj, egyszerre: autok, zene, tv, az emberek, dudalas, stb. A szallodaban pedig rengeteg fiatal amcsi, akik egy percig nem birtak csondben maradni. Viszont este vegre nagyon finomat ettem, egy tengeri herkentyus rizsetelt, ami nyomokban csipos is volt!

Egyebkent azert mentunk Puerto Limonba, hogy csonakkal turazzunk a Tortuguero melletti csatornakon, mivel ez a hely kicsit olyan, mint az Amazonas videke. De az addig tapasztalt idojaras miatt, nem mertunk az esetleges joidore szamitva jo sok dollart kifizetni, ugyhogy toroltuk ezt a programot es tovabb utaztunk masnap reggel a kozeli tengerparti falucskaba, Cahuitaba, ahonnan most is irok.
Talaltunk egy nagyon jo kis hotelt, nagy a szoba, van balkon es a kertben egy uszomedence! Miutan letelepedtunk elmentunk az itteni egyik hires strandra, a fekete homoku Playa Negra-ra. Kicsit masra szamitottunk itt egyaltalan nem volt infrastruktura, napagyak, stb., sot 3-4 szorfoson kivul senki. Viszont nagyon szepen nezett ki a maga vadsagaban. Mivel a homoksak keskeny es vizes volt, nagyon le sem tudtunk telepedni, de azert furodtunk egyet es probaltam allva napozva egy kis szint szerezni. Ettol jol megeheztunk, igy hazafele beultunk a tengertol egy meterre egy jo kis etterembe. Mivel tengerparton csak tengerbol szarmazo dolgot eszem, kertem egy oriaskagylo talat. Finom piritossal lehetett tunkolni a szaftjat, olyannal, amilyet regen anyukam csinalt a platnin. Hozza kaptunk mangoitalt, kozben a tengert neztuk, hat jol ereztuk magunkat.

A szallodaban a biztonsag kedveert meg kiprobaltuk a medencet, jelentem, nagyszeruen funkcional :-) Setaltunk meg egy kicsit, kozben talalkoztam egy roman oregurral, aki megolrult, amikor mondtam, honnan jottem, mondott egy-ket szot magyarul utana meg spanyolul beszelgettunk, eleg vicces volt. Kasia meg vett egy CD-t - egy itteni kb. 80 eves bacsika enekel rajta, aki mint kiderult a szomszed etteremben vacsorazott, es rogton dedikalta is neki!

Kellemes hely ez, csak ne lennenek oda annyira a reggea-ert :-)

2 megjegyzés:

  1. Szia Szilvi
    Most még jobban esik olvasni a beszámolóidat, mióta itthon hatalmas hó van.:) Egész hétvégén esett, úgyhogy mindent kb 20-30 centi hó borít.
    Ja, és tegnap vettem egy ananászt, ami Costa Ricából származik, és eszembe jutottál ám róla:)Nem tudnál egy pár ízelítő képet feltölteni, legalább a tengerpartról, elég jól esne nézegetni így
    -5 fokban? :)
    Holnap éjjel LOST!!!! Na , akkor is tuti fogok rád gondolni.
    Puszi és továbbra is vigyázzatok magatokra.

    VálaszTörlés
  2. Alakulnak a kaják is:-) A múltkor már koriander is volt a kajában, most meg mintha csípett is volna egy kicsit:-) Előbb-utóbb találsz egy kis lime-ot is valahol:-)

    VálaszTörlés