2011. április 20., szerda

Hegyek es kulinaris elvezetek

Az utóbbi pár napban jó pár kulinaris élményben volt részünk. Utoljára Hanoiból jelentkeztem, ahol is jól bevásároltunk. Másnap még ott maradtunk, hogy megnézzük a környékbeli kézműves falvakat, amik, mint kiderült, nem is igazi falvak, inkább elővárosok. Először a kerámia faluba mentünk, ami nem volt igazán nagy szám, egy csomó bolt, ahol kerámiakat árulták. Mondjuk voltak szépek,különleges mintákkal, de sajnos nehéz lett volna hazavinni őket. Utána viszont a snake village-be mentünk. Gondolom kitalaltatok, hogy itt kígyókról lesz szó. Először csak néztük őket,utána viszont meg is ettünk ;-)  méghozzá egy 10 fogásos menüsor keretében!
Volt benne két fajta leves, sült kígyóbőr , grillezett kígyó, két felé tavaszi tekercs, természetesen kígyóhússal, kígyóhús zöldségekkel, apróra tört kígyócsont krém (meglepően hasonló íze volt, mint a toportyűkrémnek). Kaptunk hozzá rizst valami magokkal, halszoszt, szezammaggal kevert fűszereket. Mivel ez rengeteg kaja volt, meginvitaltuk a sofőrünket is. Ja, en meg megkostoltam valami kígyóvérrel kevert alkoholt is, Kasia legnagyobb megrökönyödésére:-)
Miután jól belaktuk, visszautaztunk Hanoiba, és igyekeztünk elütni az időt fél 9-ig, amikor is el kellett indulunk az éjszakai vonathoz. Már halálra untuk magunkat, mert ugye a szallodabol már kijelentkeztünk, beülni meg már nem nagyon volt kedvünk.

Az éjszakai vonatkozás jól telt egész úton majdnem végig aludtam. Közben láttuk néhány érdekes dolgot meg Hanoiban, pl. volt egy híd, ahol a fiatalok romantikaztak,mások meg pledeken ülve dumalgattak. Mindezt úgy, hogy a vonat tőlük egy méterre húzott el:-) Ja, el ne felejtsem a hamis Media Marktot, ami itt Media mart névre hallgatott, de a logo, a betűk ugyanolyanok voltak!
Hajnali hatra értünk Sapaba, ami Vietnám egyik hegyvidéken található. A környék gyönyörű! Ahogy megérkeztünk, felszalltunk egy helyi buszra, hogy továbbmenjünk Bac Ha-ba, megnézni a vasárnapi híres piacot. A buszon az 5 fehérember között rögtön találkoztam két magyarral. Errefele nem sok van belőlünk;-) A buszon még kicsit szundikáltam, így legalább nem volt olyan hosszú az út. Mire megérkeztünk a piachoz, jó éhesek lettünk,így  kerestünk egy éttermet, ahol meg reggeliztunk és biztonságba helyeztük a csomagokat.
Utána belevetettük magunkat a forgatagba. Ez egy rendes helyi piac, és azért különleges, mert vasárnaponként itt gyűlnek össze a környékbeli falvakból nagyon érdekes és színes ruhákban a h'monk vietnamiak. Általában hatalmas kosárban hozzák az árujukat,zöldségeket, gyümölcsöket. Volt külön allatpiac és egy sor, ahol borotvalkozni lehetett. A piac közepén egy nagy sátor alatt ettek-ittak. Rengeteg képet csináltunk persze!

Reggel már megbeszéltük egy minibuszos pasival, hogy 1 körül elhoz minket Sapaba, ami nagyon jó volt, mert egyébként csak atszallassal tudtunk volna idejönni. Az út nagy része egy szerpentin volt, sok heggyel és teraszos rizsfoldekkel, eszméletlenül szép! 5 körül ide értünk, kerestünk egy szobát kilatassal Vietnám legmagasabb csúcsára, a fansipanra, ettünk egy finom chilis kacsat, sétáltunk egy kicsit, aztán mivel nagyon fáradtak voltunk,
hamar el is aludtunk.



Ma reggel jó sokáig pihenünk, kényelmesen megreggeliztünk, aztán kirandultunk az egyik közeli faluba. Útközben láttunk sok szép hegyet, vízesést, meg persze meg több nepviseletes helyit. És rengeteg cuki kisgyereket. Jó sokat mentünk, főleg lefelé, úgyhogy visszaútra beneveztünk egy kis tatarozásra. A helyi fiatalemberek jó érzékkel pont a túraútvonal végén álldogáltak a motorjaikkal ;-)  Ha már így belejöttünk a motorozasba, elmentünk meg egy vízeséshez is. Vacsorázni meg leültünk egy helyre , ahol fix menü volt ,aminek a legérdekesebb része a grillezett hegyi kecske volt, itteni specialitás. Jelentem, finom volt! Kaptunk még vietnámi bort is, az nem rossz, de semmi különös. Holnap még itt tekergunk, aztán este megint egy éjszakai vonat, jajjjjjj!
U.i. Ezt a bejegyzest ket napja irtam a rendkivul okos telefonomon, csak eddig nem tudtam publikalni, mert nem tudtam, hogy masoljam ide a szoveget :-) Sapaban meg nagyon erdekesen viselkedett az internet, a hotelunkben vagy aramszunet volt, vagy ujra kellett inditani a gepet, vagy eppen foglalt volt, a varos egyetlen internet kavezoja pedig vagy zarva volt, vagy ha eppen nyitva volt, akkor nem volt internet kapcsolat :-) De ne gondoljatok am, hogy ez valami elmaradott hely volt, mert ekozben az egesz varos be volt wifizve, csak ahhoz meg mint mar irtam bena voltam, hogy bemasoljam a telefonon a blogba a szoveget :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése