2011. április 6., szerda

A remelhetoleg varva vart elso bejegyzes

Remelem mar mindenki tukon ult, hogy mikor irok vegre-valahara es most ennek is eljott az ideje. Egy kicsit megallapodtunk Hue-ban, itt most elleszunk egy par napot. Meglehetosen feborult az utitervunk, mert Hanoiban es a kornyeken, ahol eloszor korul akartunk nezni, nem volt tul jo az ido. Bar nincs hideg, de ha hiszitek, ha nem, meg nem lattuk a napot, amiota itt vagyunk. Szoval az utobbi 24 oraban 500 km-t jottunk delre, hatha itt tobb szerencsenk lesz az idovel. Ezt meg nem tudjuk, mert mar este volt, mire ideertunk, szoval holnap reggelig ez meg zsakbamacska. Na, de kezdjuk az elejerol!



A repulessel minden rendben ment, Moszkvaban vart Kasia, majd egyutt is vartunk egy sort, aztan indultunk is Hanoiba. Meg kell mondjam, szuper volt az Aerofloton a kiszolgalas, volt sajat kicsi TV az elottunk levo ulesen, szoval jol szorakoztunk, bar sajnos aludni az nem nagyon tudtunk. Egyre kevesbe megy nekem a nem agyba alvas...

Hanoiba reggel erkeztunk meg, gyorsan legpakoltunk, elmentunk enni aztan belevetettuk magunkat a varos forgatagaba. Rogton egy nagyon vicces helyen talaltuk magunkat, egy haz elso emeleten egy buddhista szentelyre akadtunk. Nagyon szines-szagos volt, rengeteg termeszetbeni felajanlassal, pl. sutik, cola, de meg hamis penzek is. Itt erre kulon biznisz van, marmint, hogy penzeket utanoznak, direkt vallasos celbol. Nem hulyek annyira, hogy rendes penzt ajanljanak fel:-)

Hanoi egyebken nagyon erdekes epiteszetileg. A hazak nagyon keskenyek, kb. egy szobanyi meretre gondoljatok, viszont van amelyik 5-6 emelet magas. Allitolag a homlokzat utan kell adot fizetni, es ezt igy oldjak meg az elelmes helyiek. Hatalmas a forgalom, autok, riksasok, es rengeteg motoros. Nagyon vicces bukosisakokat lehet kapni, lehet, hogy veszek is egyet biciklizeshez. Na, nem Hello Kitty-set, pedig olyan is van :-)

Az utcak kulonbozo foglalkozasokrol vannak elnevezve, es gondolom meglepo lesz, de az adott utcakban ennek kepviseloi vannak. Van badogos, ezustos, stb. A legerdekesebb utca persze a piac utca volt, megint lattunk nehany olyan zoldseget-gyumolcsot, amihez eddig nem volt szerencsent. Emiatt persze nem is tudom a nevuket, majd otthon szervezek valami kvizbajnoksagot ez ugyben. Ja, es a piacon a noodles-t gombolyagszerusegben aruljak, eloszor fonalnak is gondoltuk :-)


Apropo kaja, hat eddig nagyon finomakat ettunk! Jo a vietnami konyha, neha kicsit keves benne a fuszer, de karpotoljak mas finom izekkel. A legviccesebb kaja, amit ettem, az egy halleves volt, kulon hoztak a let a haldarabokkal, ami alatt egy faszennel teli dezsa volt, nehogy kihuljon. Kaptam hozza noodles-t, metelohagymat, kaprot es mogyorot, es egy kis cseszeben kellett osszekeverni idonkent egy kis adagot. Persze a szilard hozzavalokat palcikaval kellett ennem (eleg jol megy mar) a leves reszet meg egy-egy adag vegen ki lehetett horpinteni a cseszebol. Isteni volt!

Egyebkent Hanoiban imadnak az emberek az utcan lenni, ott esznek, isznak, dumcsiznak a boltjuk-uzletuk elott, vannak akik a hajukat is ott mossak. Kajat foznek, gyereket nevelnek, tenyleg mindent kint az utcan. Eddig nagyon kedvesnek talaltunk mindenkit, mosolyognak, koszongetnek, de azert nem masznak az ember arcaba mindehhez.

Hanoiban termeszetesen kihagyhatatlan volt a Ho Chi Minh mauzoleum. Nagy a szigor, szepen sorban kell haladni, egy pisszenes, egy pillanatra megallas sem lehet. A szigoru feherruhas orok meg a gyerekeket is megrendszabalyozzak 1-4 pillantassal, nem tudom hogyan, mert volt olyan, amelyik elott es utana is sirdogalt, de valahogy amig megkerultuk az uveg szarkofagot, ahol HCM nyugszik, addig kisangyalkent viselkedtek. Lattuk meg HCM autojat, a hazat ahol lakott (nagyon visszafogott es kicsi). Errol jut eszembe, itt van egy csomo voros csillagos relikvia, polo, baseball sapka, stb, amit ugye nem tudom emlekbe vinni nektek, mert otthon ez tiltott jelkepnek szamit, pedig jol be tudnek vasarolni :-)

Ja, a legfontosabbat nem is emlitettem, milliomosok lettunk itt egy pillanat alatt. Ami otthon 1,000 ft, az itt kb. 100,000 dong, ugyhogy leginkabb lehagyjuk az utolso harom nullat es ugy szamolunk.

Voltunk meg Hanoi kornyeket egy Perfume Pagoda nevul helyen. Eloszor busszal mentunk vagy 60 km-t, aztan csonakokon meg egy fel orat. Erdekes modon a csonak evezes itt noi munka, ferfit csak elvetve latni ilyen munkat vegezni. Kepzeljetek el, hogy a torekeny azsiai csajok megmozgatnak ketten egy akkora csonakot, amiben akar 15-20 ember ul! A folyon pedig kozlekedesi tablak voltak, volt parkolo, meg utelagazas is! A pagodanal eloszor egy rakas ettermen kellett atjutnunk, ahol is nagyon furcsa allatok logtak megnyuzva, kedvcsinalonak, bar nekem nem jott meg pont hozzajuk. De masnak biztosan, mert mikor mentunk vissza a kulturprogramrol, akkor mar a fele hianyzott nemelyiknek :-)

Errol jut eszembe, itt mindenki azt hiszi beszel angolul, pedig nem! A legerdekesebb, hogy a hosszabb angol szavakat szotagonkent ejtik ki. Van neha, hogy ha rendesen mondjuk az angol szot, akkor nem ertik, meg, de mar tudjuk nehanynak a vietnamizalt verziojat.
Es akkor a vegere az 500 km utazas: ugy gondoltuk, hogy megprobalkozunk, hatha delre jobb az ido. Tegnap este, kicsit tobb mint 24 oraja indultunk Hanoibol, ejszakai vonattal Dong Hoi-ba. Reggel nagyon komasan erkeztunk, mert majdhogynem egy szemhunyasnyit sem aludtunk. A 4 agyas kupenkba volt meg egy francia par, es a pasi mindig akkor kezdett el ektelenul horkolni, amikor mar-mar elszenderultem. Alig alvassal azer elmentunk megnezni az ottani cseppkobarlangot, ami a vilagorokseg resze es tenyleg szep. Akartunk volna meg maradni egy napot ott, de mivel az ido ott is teljesen felhos volt, gyorsan elhataroztuk, hogy egye fene a szallodat, inkabb felulunk a kovetkezo vonatra es eljovunk Hueba, ahol most vagyunk. Ez mar csak harom ora vonatut volt, de gondoskodtak a szorakoztatasunkrol alatta. Most nem alvokocsiba szolt a jegyunk, igy egy hatalmas, nagyon vidam helyi tarsasagba keveredtunk. Volt enekles, ivas, eves, es az ivas miatt kis hozonges is, persze nem velunk, es nem veszesen :-)
Na, mara zarul a mesekonyv, mostantol igyekszem kicsit tobbet irni. Azt nem tudom meg, hogy merre lesz a menet pontosan, mert lehet, hogy meg delebbre kell mennunk a jo idoert, es akkor elegge megvaltozik az utiterv, de nem baj.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése