2007. március 4., vasárnap

Közép-Amerika 1.

Eloszor is, hogy ne irigykedjetek annyira elmondom, hogy annak ellenere, hogy Veracruz Mexiko "tropusi fovarosa" itt most annyira hideg van, hogy 2 pulcsiban, farmerban, bakancsban es salban irom az uzenetet. Allitolag csak neha tortenik olyan, hogy egy sarkvideki levego ennyire rossz idot hoz. Azt mondjak, hogy holnapra elmulik es visszaall a normalis 30 fok, de most ezt nehezen tudom elkepzelni!
Mindenesetre azert jol vagyunk, probalom az elejetol kezdeni. Parizsban Kasia az utolso pillanatban erkezett meg a gepre, eppen mar beszalltam es lelekben felkeszultem, hogy csak masnap talalkozunk. A repulout eleg hosszu volt, de adtak egy Edward Norton filmet, ezzel valahogy kibirtam :-)
Az elso ket napot Mexikovarosban es kornyeken toltottuk. Voltunk Teotihuacanban, megint lattam a nagy piramisokat, meg mindig lenyugozoek! Delutan meg setalgattunk a foter kozeleben, ez a nap nekem nagyjabol az ismetlesekkel telt, de felmentunk 47 emeletet a Torre Latinoamericano tetejere is, ahol meg nem voltam es megneztuk milyen hatalmas Mexikovaros. Nagyon jo volt mert egy olyan szigetes karszalag volt a belepo, mint kiderult vissza lehet menni vele este 10 ig, amit meg is tettunk, hogy a kivilagitott varost is megcsodaljuk. Masnap elmentunk Tulaba, ami arrol hires, hogy hatalmas szobrok vannak egy piramis tetejen. Ez is nagyon klassz volt, plane, miutan belejottunk, hogy kerulgessuk a rengeteg helyi iskolast, akik gondolom valami osztalykirandulas felen voltak. Delutan elmentunk az Antropologiai Muzeumba, ez is ismeros volt, mert itt is voltunk 2 eve.



Kovetkezo nap El Tajin, a veracruzi osi kultura romvarosa kovetkezett. Ez nagyon szep kis hely, nem monumentalis, de a dzsungel kozepen van, a romok a gyonyoru zold novenyzet kozott vannak. Este meg elmentunk a kozeli kisvarosba, ahol is szombat este leven a foteren kint volt a varos osszes lakoja, legalabbis nekem ugy tunt! Beultunk egy klassz kis etterembe, es vacsi kozben neztuk, hogy zajlik az elet.
Ma reggel meg arra ebredtunk, hogy huvos lett, es esik az eso. Szerencsere mire Veracruzba ertunk, kiderult egy kicsit az eg, de szerintem legalabb 60 km szel fujt, csk ugy csavarta a palmafakat.Setaltunk a varosban, megneztunk egy regi erodot, ami arrol is hires, hogy az elso spanyol eroditmeny volt, es itt forgattak a Smaragd Romanca zarojelenetet, amikor Michael Douglas elbanik a rosszfiukkal. Ja, egyebkent meg arrol is hires a kornyek, hogy Cortez itt tette be a labat eloszor Mexicoba, es ekkor kezdte meg az orszag felfedezeset, es az oslakosok kiirtasat.

Most este meg egy masfel oras tanc es zenebemutato volt a foteren, amit jobban elveztem volna, ha a szokasos 30 fok lett volna a varosban :-(
A kaja egyebkent szenzacios, de ez nem meglepetes. Nagyon jo volt, hogy Mexicovarosban a foteren Oaxacai napok voltak, satrakkal, es ott is tudtunk kajalni. Ezt egyenlore megusztuk az utazok betegsege nelkul.
Utaztunk mar helyi buszon is, persze csak rovid utakon, nagyon vicces, mivel errefele nincs sok kulfoldi turista (helyi viszont rengeteg) es mindig nagyon rankcsodalkoznak, meg mosolyognak, mint a tejbetok.
Mindenki nagyon kedves es segitokesz, most pl. egy pincer ket utcasarkot jott velunk, hogy megmutassa, hol az internet kavezo, mert a spanyol tudasom gatat szabott annak, hogy magunktol idetalaljunk. De azert jol megy, csak az a trukkos, hogy ha spanyolul elkezdesz beszelni hozzajuk, azt hiszik mindent megertesz, es valami rettento gyorsan elkezdenek mondani mindenfelet. Ilyenkor szoktam kerni, hogy egy kicsit lassabban, ami altalaban bejon, mert normalis temponal megertem a dolgokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése