2007. március 11., vasárnap

Közép-Amerika 3.

Udv a szepseges Guatemalabol!
Most eppen Antiguaban vagyunk, Guatemala regi fovarosaban, ami egeszen addig a fovaros volt, mig egyszer csak meg nem untak a helyiek, hogy 20 evenkent tonkreteszi az egesz varost a foldrengest, es ezert megalapitottak a mai Guatemala City-t. De hat ez a varos meg sokkal gyonyorubb, mint a regi fovaros, szinte minden epuletet le lehetne fenykepezni. Apropo, a digitalis kamera elonyeit levezve, mar majdnem 500 kepet csinaltam, eppen az elobb kellett CD-re menteni az eddigi kepeket, mert mar nem volt hely a memoriaban.
Guatemalaval csak az a baj, hogy nagyon nehez megjegyezni, hogy mennyi is az az annyi, vagyis nagyon hulye mind a dollar, mind a forint - quetzal (helyi penz) arfolyama neha percekig gondolkodunk, hogy akkor ez most mennyi is :-)
Na, de vissza ahol abbahagytam, Tuxtla Guitierrez-hez. Masodik napunk soran elmentunk a Sumedero nevu kanyonban, ahol is csonak turan vettunk reszt. Lelegzetelallito volt. A kanyon atlagosan 800 meter magas, de van, ahol, 1 km is megvan! Utana a kozeli kis varoskat neztuk meg, ami nem is tudom, miert nem szerepel minden utikonyvben, mert nagyon bajos. De sem a Lonely Planet, sem a Kasia masmilyen utikonyve nem irt semmi kulonoset rola, szerencse, hogy ott volt a hajotura kiindulopontja, igy meg tudtunk nezni.

Meg aznap delutan elindultunk a Csendes Oceanhoz, estere oda is ertunk Puerto Aristaba. Na, ez a hely olyan nyugis, hogy meg mexicoi is alig volt! A strand az egesz nap szinte a mienk volt egyedul. Sikerult is egy kis szint osszeszednem, es ugraltunk a hullamokba, amik hatalmasak voltak. Persze nem mertunk nagyon bemenni, mert eleg eros a sodras, mi meg vigyazunk magunkra :-) Ja, es az egyik este egy hatalmas sult rak adagot ettunk, rengetek korianderrel, amit a szakacs kulon a kedvemert tett bele, miutan mondtam, hogy nagyon szeretem. Utana le is ult mellenk beszelgettunk egy sort, mondjuk nem mindig ertettem mit mond... De mar nagyon jo spanyol-angol tolmacs vagyok, mivel Kasia-nak sokat segitek, mert o csak egy par szot ismer.
Puerta Aristaban toltott napunk utan elindultunk Guatemalaba. Reggel nem sikerult taxit fogni a parton, hogy eljussunk a kozeli varosban, de jott egy minibusz, abba beszalltunk. Mondtuk a sofornek, hogy sietunk, de ez nem zavarta, minden bokornal megallt, uj utasokert. Igy kb. ket perccel a busz indulas elott estunk be az allomasra, ahol is kederult, hogy kesik, hat igen, Murphy torvenye. Mikor megerkezett a busz, a soforok meg komotosan megreggeliztek, csak utana indultunk el. Azert idoben odaertunk a guatemalai hatarra, ahol felszalltunk egy Guatemala Citybe tarto buszra. Eredetileg az Atitlan toig akartunk menni, de azt nem tudtuk volna meg aznap megcsinalni, es nem akartunk egy napot elveszteni, igy kineztem a konyvbol, hogy Antigua-ba meg aznap este el tudunk erni. Ja, mert itt delutan 3-4 utan nemigen jar busz a varosok kozott, ez nem Mexiko!
A buszon beszelgettunk ket helyi fiatalemberrel, akik inkabb olasznak, mint helyinek latszottak, kaptunk egy-ket hasznos tanacsot, pl. hogy jobb, ha minel elobb eltununk onnan, ahol a busz vegallomasa van. Ugyhogy elhataroztuk, hogy fogunk egy taxit Antiguaba, amiben kedvesen segitettek is a fiuk es a buszsoforunk is. Szoval vegul is 10 utan megerkeztunk a varoskaba, ahol is vagy fel oraig tartott, mire talaltunk szallast, mert minden tomve volt. Mint kiderult, masnap, azaz ma valami vallasi felvonulas van, ezert volt foglalt minden szalloda.

Ugyhogy ma egesz nap setalgattunk a varosban, es delutan megneztuk ezt a felvonulast is. Nagyon vicces volt, hatalmas faragott Maria meg Jezus, meg nem tudom mifele szentek meg, es egy csomo ember lila ruhaban korulottuk. Gondolom ez valami husvet elotti neves nap lehet, de annyira nem ismerem a katolikus etikettet, hogy tudjam, pontosan mi is.
Szoval, mostanra ennyi, meg az, hogy holnap reggel (inkabb hajnalban) 4-kor megyunk Hondurasba, megnezni a Copani romokat. Ott alszunk egy ejszakat, es utana jovunk vissza ide Antiguaba, hogy folytassuk Guatemala felfedezeset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése