2007. március 7., szerda

Közép-Amerika 2.


Szerencsere idojaras fronton javult a helyzet. A vicces az, hogy eddig ott volt jo idonk, ahol nem vartuk, a 2000 meternel magasabb helyeken, ahol meg azt gondoltuk, hogy nagyon meleg lesz, ott volt pont hideg.
Na, ha jol emlekszem ott hagytam abba, hogy Veracruzban hideg van. Harmadik napunk soran elmentunk Jalapaba, ahol, ha lehet meg huvosebb volt, es raadasul el is kezdett esni az eso. Monjuk az elejen a muzeum programunkat nem nagyon zavarta meg, de kesobb mar a seta kozben nem volt valami jo.




Ugyhogy inkabb bementunk egy jo kis helyi etterembe, amit comedornak hivnak errefele, es mindenhol van fix menu. Meg is kostoltunk egy ilyet, es azt kell mondanom, hogy az eddigi legjobb kaja volt, mindossze kb. 3.5 dollarert. Harom fogas! Igaz, hogy a desszert a mar ket eve megismert uv szinekben pompazo zsele volt, de a leves meg a foetel nagyon finom volt. Mivel az eso miatt nem sok mindent tudtunk csinalni Jalapaban, visszabuszoztunk Veracruzba, hogy valahogy elussuk az idot a este 11-kor indulo ejszakai buszunkig. Megint a foter lett belole, ahol eppen egy fuvoszenekar jatszott a szinpadon, a helyiek pedig lelkesen roptak, vagy neztek azokat, akik tancoltak. Mar az ido is jobb volt, eleg volt egy pulcsi, ugyhogy rogton jobban tetszett, mint a ket nappal azelotti eloadas :-)
Az ejszakai buszutra a leheto legluxusabb cegnel vettuk meg a jegyeket, meg az elso osztalynal is jobb, de nem sokkal dragabb. Szerencsere alig voltak, igy atkoltoztem Kasia mellol egy szabad "ketuleses" helyre, ugyhogy sikerult 5-6 orat aludnom Tuxtla Gutierrezig. Ide reggel fel hetkor ertunk, kerestunk egy hostelt, osszeszedtuk magunkat, majd irany San Cristobal de las Casas, ami nekem megint csak ismetles volt. De mivel ez a varos tetszett nekem a legjobban a multkor, nem nagyon bantam. Meg mindig nagyon szep, de sokkal turistasabb. Pl. az egyik templom korul mar a multkor is voltak standok, ahol az indianok kipakoljak az aruikat, de most haromszor annyian voltak. Sikerult is vennem az innen szarmazo ponchomhoz egy sapkat meg egy kesztyut.

Setalgattunk, utana pedig a helyi busszal elmentunk egy San Juan Chomula nevu helyre, ami arrol hires, hogy van ott egy templom, ahol az indianok egy igen furcsa vallast gyakorolnak, ami a katolicizmus es a regi szokasok es uj szokasos kevereke. Sajnos itt a templomban belul szigoruan tilos fenykepezni, de megprobalom erzekeltetni: a templom tele van szentek szobraival es poharakban gyertyakkal, a foldon szalma, es a helyiek itt vallasoskodnak, Coca Cola (komolyan!), alkohol tarsasagaban, sot az egyik pasinal meg egy tyuk is van. Es nem talaljatok ki, mire kell a Cola - segit nekik bofogni, ami szerintuk kiuzi a rossz szellemeket!!!!!
Na, mara ennyi, holnap megnezunk egy 80 meter melyen levo canyont, utana meg a Csendes Oceant. Onnan Guatemalaba megyunk, lehet, hogy onnan jelentkezem majd legkozelebb.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése