2007. március 15., csütörtök

Közép-Amerika 4.

Az utobbi negy napban ket ketnapos turat csinaltunk, de a nagy csomagunkat itt hagytuk Antiguaban, hogy ne kelljen annyit cipekedni.

Szoval, hetfon reggel koran keltunk, hajnali fel negykor mert a minibuszunk 4-kor indult Copanba, Hondurasba, ahol a romokat neztuk meg. Sajna az 5 oras ut egy szenvedes volt, mert csak minibuszok jarnak, rendes, kenyelmes buszok nem, es hat egy minibusz nem eppen hatalmas... Nagy nehezen azert tuleltuk! Viszont olyan farkasehesek voltunk, mire odaertunk, hogy kenytelenek voltunk reggel 10-kor egy rendes ebedet betermelni :-) Utana elmentunk a romokhoz, ahol nem az epuletek a lenyegesek, mert azok nem eppen jo formajukat mutatjak mostansag, viszont rengeteg gyonyoruen dekoralt, finoman megmunkalt szobor volt ott, ezekben gyonyorkodtunk. Ezen kivul megneztunk ket regeszeti alagutat, ahol olyan epuleteket lehet latni, amik a mostaniak alatt vannak, teljes meretukben. Allitolag olyan szent templomok voltak, amit nem mertek lerombolni, de azert ujat azt a tetejukre mertek epiteni :-)
A kozeli varoskaban nem nagyon volt semmi mas tennivalo, ugyhogy a delutant turistaknak valo boltokban, kavezokban toltottuk. Este meg megkostoltuk a hondurasi sort, ami nagyon finom. Az etteremben a pincercsaj majdnem minden egyes rendelesnel egy tanyert vagy poharat a fejen egyensulyozva hozott ki! Egyebkent hihetetlen, hogy errefele a helyiek mi mindent nem hordanak a fejukon. Olyan nehez csomagokat pl. amit en a ket kezemmel is csak nagy nehezen tudnek cipelni... lehet, hogy fel kene fogadni egyet, hogy a hatizsakomat cipelje!
Masnap reggel jo sokaig aludtunk, kihasznaltuk az edes semmittevest, amiben eddig nem igen volt reszunk, ebed utan meg visszaindultunk Antiguaba.
A kovetkezo nap szinten minibusszal elmentunk az Atitlan tohoz, ami egy gyonyoru vulkanikus to, ahogy kell, harom vulkannal korbeveve. Lelegzetelallito latvany volt a reggeli napsutesben. Panajachelbe erkeztunk meg, amit a guatemalaiak csak Gringotenangonak hivnak (gringo mindenki, aki nem indian, a tenango meg olyasmit jelent, hogy varos/falu). Tobb a kulfoldi, mint a guate, allitolag sokan itt is elnek. Talaltunk egy aranyos kis hotelt, a kertben egy csomo zold novennyel.

Utana lementunk a kikotobe, hogy athajozzunk egy masik toparti falucskaba, ahol furcsa modon keverik a katolikus es az osi vallasokat, hasonloan, ahogy azt mar San Cristobalban, Mexikoban lattuk. Itt az egyik templomban pl. minden evben szines ruhakat szonek kezzel a helyi asszonyok a fabol faragott szenteknek, de ez meg mind semmi. Van egy masik szentely, ahol Maximon, mas neven San Simon lakozik. Ofelsege egy fababu, akinek szivar log a szajabol, idonkent alkohollal itatjak es evente egyszer korbehordozzak. Kozben a helyiek idonkent kernek tole valamit, meg ilyenek... mi is megvizitalhattuk egy csekely osszegert, egy kevesbe csekelyert meg fenykepet is csinalhattunk rola. Egyebkent ezt nem is lehet konnyen megtalalni, egy sikatorban van egy romos hazban (bocsanat, itt ez egy rendes lakohaz), ahova altalaban 5-6 eves gyerekek kiserik el az ember, nemi penzecskeert.
Elementunk meg egy nemzeti parkba, ahol lattunk majmokat, meg sok olyan novenyt, ami nalunk otthon csak fel meteres a cserepben, itt meg hatalmasak. Meg akartuk nezni a pillangohazat is, vagyis meg is neztuk, de egy darab pillangot sem lattunk. Meg akartam kerdezni, hogy hol vannak, de addigra ember sem volt a kornyeken. A nap tovabbi resze vasarolgatassal telt, meg persze megint ettunk egy rettenetesen finomat.
 
Masnap reggel elindultunk Chichicastenangoba, ahol a kornyeken a legnagyobb piac talalhato. Hat ehhez kepest az isztanbuli bazar kismiska. Persze tele van turistakkal, de vannak reszek, ahol pedig rengeteg helyi van, mert inkabb nekik valo dolgokat arulnak. Pl. elmentunk megnezni a zoldsegpiacot is, az nagyon erdekes volt, ott alkudoztak a maja nocik, gyerek a hatukra kotve! Na, azert, hogy oszinte legyek sikerult bevasarolni nehany kevesbe hasznos, viszont nagyon szep dolgot, persze tobbet is tudtam volna vasarolni, de inkabb nem akartam meg ket hetig vegigcipelni Mexikon.
Holnap hajnali hatkor megyunk vulkanturara, ahol ego lavat is lathatunk kozelrol! Aztan meg ket nap itt Guate-ban, aztan irany vissza a hon szeretett Mexikoban. Mert szep hely ez itt, tetszik is, de valahogy Mexiko az igazi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése